Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Tehy ja Super leikkivät kansan tuen kanssa

  • Karjalainen
Sairaanhoitajilla ja muulla hoitohenkilöstöllä on ollut perinteisesti hyvin vankka kansan arvostus ja tuki. Jopa syksyn 2007 lakonuhan aikana sairaanhoitajien vaatimukset ymmärrettiin ja hyväksyttiin. Naisvaltaiset ja erityisesti hoitoalat ovat olleet aina palkkakuopassa ja ovat sitä nytkin.

Tällä hetkellä hoitohenkilöstö on ennennäkemättömässä paineessa ja vastuussa. Lääkärien mutta erityisen suurin osin myös hoitajien vastuulla on suuren ihmismäärän henki. Kuinka suuren, se nähdään vasta joskus kesällä, syksyllä tai vuoden kuluttua - kukaan ei tiedä.

Kuntatyönantajat KT keskeytti Tehyn ja Superin kanssa käytävät virka- ja työsopimusehtoneuvottelut loppuviikolla. Osapuolten käsitykset siitä, mitä neuvotteluissa tapahtui, eivät voisi olla kauempana toisistaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

KT:n mukaan hoitajajärjestöt pyrkivät koronatilanteen varjolla saamaan pysyvän, yli kymmenen prosentin palkankorotuksen.

Tehyn mukaan järjestö epävirallisesti esitti 220 euron kuukausikorotusta palkkoihin koronakriisin ajaksi, joksi on ennustettu yli puolta vuotta. Tehyn mukaan korotusvaikutus olisi vuoden aikana noin 1,5 prosenttia.

KT kertoo tehneensä kunta-alan järjestöille tarjouksen vuoden mittaisesta, pelkistetystä 1,3 prosentin korotuksen takaavasta sopimuksesta, joka vastaisi yleisen linjan mukaista ensimmäisen vuoden korotusta.

KT:n sekä Tehyn ja Superin on palattava kiireesti neuvottelupöytään. Minkäänlaisille työmarkkinariidoille ei ole sijaa, kun paitsi Suomi myös koko maailma on valtavassa kriisissä. Vaarassa on ihmisten terveys mutta myös kansalaisten sekä koko yhteiskunnan taloudellinen selkäranka.

Hoitoalan henkilöstö on suurin piirtein ainoa, joka tietää välttyvänsä lomautuksilta ja irtisanomisilta.

Jukon tapaan Tehyn ja Superin on nyt solmittava vuoden mittainen, yleisen linjan mukainen välisopimus. Vasta kun kriisi on ohi ja sen seurauksiin tarkempi näkymä, on aika neuvotella jatkosta. Sama koskee myös muita avoinna olevia työmarkkinakysymyksiä.

Tehy ja Super leikkivät kansan tuen menetyksellä, jos nyt syntyy käsitys, että koronatilannetta käytetään aseena ja kiristyskeinona. Suuret sympatiat sulavat tässä tilanteessa käsiin, eikä tuleville vaatimuksille riitä enää ymmärtämystä entiseen tapaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa