Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Tärkein turvaväli on kuskien korvien välissä

  • Karjalainen
Maantieliikenteessä talven olosuhteet muuttuvat pikkuhiljaa kevätkelien kautta kohti kesää. Jotta liikenne sujuu kaikkien kannalta turvallisesti, kannattaa autoilijoiden kerrata muutaman kohdan muistilistaa. Koska maantiet ovat vielä normaalia huonommassa kevätkunnossa, on autoilijoiden viisasta ottaa vastuuta tavallista enemmän.

Tärkeää on huolehtia, että tuulilasi ja pyyhkijät ovat kunnossa. Jarrujen ja renkaiden kunto on tarkastettava keväällä, koska nopeudet kasvavat kesäkaudella. Kesäkumit kannattaa vaihtaa alle sitten, kun kelit sen turvalliseksi sallivat. Nastallisilla talvirenkailla saa ajaa toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin (20.4.) saakka, ja myöhempäänkin, jos keliolosuhteet sitä vaativat.

Liikenneturva muistuttelee kevään korvalla turvavälin arvioimisesta ja pitämisestä edellä ajavaan. Riittävä turvaväli auttaa reagoimaan yllättävissä tilanteissa niin taajamanopeuksissa kuin maantieliikenteessäkin. Liukkaan kelin olosuhteiden lisäksi turvavälin merkitys korostuu silloin, kun näkyvyys on huono syystä tai toisesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oikean turvavälin omaksuminen vaatii samaa kuin ennen automaattinen ajonopeuden säätäminen. Tärkein turvaväli on kuskien korvien välissä.

Liikenneturvan kyselyn tulokset eivät yllätä. Suuri osa autoilijoista on sitä mieltä, että sopiva turvaväli kyllä tiedetään, mutta sitä ei kuitenkaan noudateta. Riittävää turvaväliä eivät pidä etenkään muut autoilijat.

Liikenneturvalla on helppo nyrkkisääntö. Taajamissa etäisyyden on oltava metreinä vähintään puolet käytetystä ajonopeudesta. Maantiellä ajettaessa nopeutta 80 km/h on turvallinen etäisyys edelle 80 metriä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa