Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Onnellisuus lähtee nyt keskinäisestä avusta

  • Karjalainen
Aurinko paistaa, valo lisääntyy ja kevät tulee. Hetkessä on helppo olla onnellinen.

Nyt vaikeina aikoina on hyvä huomata ja muistaa, että YK:n perjantaina julkaiseman raportin mukaan Suomi on kolmatta vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa. Kaikkiaan 153 valtiossa tehtyjen kyselyjen perusteella laadittu raportti perustuu vuosien 2017-2019 keskiarvoihin ihmisten käsityksistä, arvostuksista ja asenteista.

Juuri nyt koronavirus piinaa suomalaisiakin aiheuttaen pelkoa sekä terveys- ja toimeentulohuolia. Vaikeuksista selvitään ja yhteisissä ponnisteluissa onnellisuus on myönteinen voimavara. Tässä tilanteessa suomalaiset tarvitsevat ennen kaikkea keskinäistä apua ja lähimmäisen rakkautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi sai mainetta myös viime vuonna tehdyssä kansainvälisessä valtioiden vertailussa, joka sekin perustui YK:n aineistoihin. Sen mukaan Suomi tuottaa taloutensa kokoon nähden suhteellisesti eniten hyvää maailmalle ja koko ihmiskunnalle. Siis muiden mielestä asiat Suomessa ovat hyvällä tolalla.

Toki on tutkimuksia, joissa itse suomalaiset ovat toista mieltä. Suomalaiset ovat onnellisia, mutta myös pessimistejä. Viime vuonna tehdyn kyselyn perusteella enemmistö suomalaisista arvioi, että kehitys menee 20-30 vuoden kuluessa huonompaan suuntaan paitsi Suomessa niin myös Euroopassa ja koko maailmassa.

Tuoreessa onnellisuusvertailussa Tanska piti kakkossijan toisena vuonna peräkkäin, ja kolmossijalle nousi Sveitsi. Viime vuoden kolmonen Norja sijoittui nyt viidenneksi. Kaikki Pohjoismaat mahtuvat seitsemän parhaan joukkoon. Islanti on neljäntenä ja Ruotsi seitsemäntenä. Yhdysvallat on sijalla 18. Kaksikymmentä onnellisinta maata ovat yhä samat kuin vuosi sitten, mutta maiden keskinäisessä järjestyksessä on muutoksia.

Onnellisuuden arvioimisessa käytettiin kuutta avainmuuttujaa. Ne ovat samat kuin aiemminkin: elintaso, sosiaalinen tuki, terveiden elinvuosien odote, vapaus tehdä elämänvalintoja, anteliaisuus ja vapaus korruptiosta.

YK:n raportin laatijoiden mukaan onnellisuus mittaa yleistä tyytyväisyyttä elämään, samoin luottamusta siihen, että omassa asuinympäristössä ihmiset pitävät huolta toisistaan. Ihmiset luottavat toisiinsa ja välittävät toisistaan.

Se saa aikaan parempaa elämää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa