Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Kuntien talous kuralle vuosiksi eteenpäin

  • Karjalainen
Koronavirus aiheuttaa maanantain arvioiden mukaan kunnille vähintään 1,5 miljardin euron laskun. Lomautusten uhka koskee tällä hetkellä vähintään 100?000 työntekijää. Koska kriisin kesto on vielä arvoitus, on todennäköistä, että kumpikin luku kasvaa lisää.

Hallitus lupasi maanantaina taloudellista apua vaikeuksissa oleville kunnille. Maanantain lupaus oli pettymys niille kunnille, jotka odottivat täsmällistä hätäaputietoa. Sellaista saadaan odottaa ilmeisesti pari viikkoa, kunnes hallitus pitää kehysriihensä. Nyt luvattiin korvata vain verotulojen lykkääntymisen vaikutukset kunnille, ei saamatta jääviä verotuloja. Valtionosuuksiin hallitus lupaa myöhemmin kuntamyönteisiä muutoksia.

Kunnilla ei ole kuitenkaan aikaa eikä varaa odotella, koska taloutta on yritettävä omatoimisesti oikaista nopeasti. Koronavirus syö työn tekemisen verotuloja ja lisää menoja sote-, varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluihin. Monet kunnat varautuvat henkilöstönsä lomautuksiin ja jopa irtisanomisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallitus suosittaa kunnille lomautusten ja irtisanomisten välttämistä mutta ei ojenna kättä, jotta niihin ei tarvitsisi mennä. Sen sijaan kuntia kehotetaan selvittämään, voisiko työntekijöitä siirtää toisiin tehtäviin, vaikka sellaisiin avustaviin töihin, joissa on nyt tarvetta. Tosin tässä esteeksi noussevat jäykät työsopimusmallit ja -menettelyt.

Kunnilla on houkutuksia karsia ulkopuolista palveluhankintaa ja siirtää investointeja. Niiden jäädyttäminen vaikuttaisi verotulojen vähenemiseen ja lisäisi vauhtia kuntatalouden negatiiviseen kierteeseen.

Kunnat ovat erilaisissa taloudellisissa tilanteissa, ja erot ääripäiden välillä ovat kasvussa. Suuret kunnat pärjäävät paremmin kuin pienet tässä pulassa ja tulevaisuuden myrskyissäkin. Ennen koronavirusta kuntatalous oli yleensä kriisiytymässä. Viime vuonna kolme neljästä kunnasta teki tappiollisen tuloksen.

Se tekee tästä vuodesta erittäin hankalan selvitä. Tämä oli tilanne ennen koronan vaikutuksia. Nyt kaikki on laskettava uusiksi kunnissakin. Pian on aloitettava ensi vuoden taloussuunnitelman tekeminen. Kuntien talous on kuralla vuosiksi eteenpäin. Ne kunnat selviävät muita helpommin, joilla on vähemmän velkaa ja enemmän ylijäämäpuskureita.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa