Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Rajoitukset ymmärretään, kun ne ovat välttämättömiä

  • Karjalainen
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on joutunut koronaviruksen edessä ennen kokemattomaan tilanteeseen. Jo ennen valmiuslakien käyttöönottoa hallitus alkoi rajoittaa kokoontumisvapautta. Lakien käyttöönoton jälkeen kouluissa siirryttiin etäopetukseen ja kokoontumiset rajoitettiin kymmenen hengen ryhmiin.

Koska koronatartuntojen määrä jatkaa kasvuaan, eikä nykyiset rajoitukset kaikilta osin pure tai niitä ei noudateta, hallitus on pakotettu rajoittamaan liikkumis- ja kokoontumisvapautta entisestään.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että kaikkea ei voi kieltää, koska nykyinen lainsäädäntö ei anna siihen mahdollisuutta. Maanantaina kävi ilmi, että hallitus kaavailee ravintoloiden sulkemista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nykylait eivät kuitenkaan mahdollista elinkeinotoiminnan kieltämistä. Pääministeri Marin twiittasikin maanantaina, että rajoitusten valmistelu vie parhaimmillaankin päiviä.

Senkin takia on hyvä muistaa, että edelleenkin on syytä käyttää kaikki mahdolliset muut keinot ensin ja turvautua valmiuslakiin vasta sen jälkeen, jos muu ei auta.

Britannia määräsi ravintolat ja pubit kiinni. Samoin Saksa, joka ravintoloiden lisäksi määräsi esimerkiksi kampaamot kiinni ja kielsi yli kahden ihmisen tapaamiset. Meillä on väläytelty muun muassa Uudenmaan eristämistä.

Kovatkin rajoitukset ihmisten liikkumiseen ja kokoontumiseen ovat perusteltuja ja ymmärrettäviä, jos ja kun ne ovat välttämättömiä koronaviruksen hillitsemiseksi.

Näyttää siltä, että ne tällä hetkellä ovat perusteltuja. Valtaosa suomalaisistakin tämän ymmärtää. Sen takia valtaosa hyväksynee myös hallitukselta entistä kovemmat keinot.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa