Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Eduskuntapuolueiden yksimielisyys rohkaisevaa

  • Karjalainen
Eduskuntapuolueet sopivat eilen koronavirusepidemian hillitsemisen seuraavista toimenpiteistä. Ravintolat, baarit ja kahvilat suljetaan, ja mitä ilmeisimmin Uusimaa eristetään.

Nämä askelet ovat suuria, mutta lainsäädäntö pystytään sovun vallitessa viemään nopeasti läpi. Rajoitukset on välttämätöntä saada voimaan niin, että ne astuvat voimaan ennen viikonloppua.

Meiltä suomalaisilta on nyt vain toivottava vastuullisuutta, ettei Uudeltamaalta lähdetä viime hetkillä reissaamaan ympäri Suomea niin kuin Italiassa tapahtui. Ikävä kyllä olemme olleet tähän asti hyvin paljon vähemmän vastuullisia kuin omat stereotypiamme hienosta kansanluonteestamme antoivat olettaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siksi nyt tarvitaan hallitukselta järeitä toimia.

Uudellemaalle asetettava matkustuskielto muodossa tai toisessa on Suomessa yhtä välttämätön kuin se oli Pohjois-Italiassa. Suomen koronakeskittymä on Uudellamaalla, ja sen leviämistä yli maan on pystyttävä hillitsemään.

Hallituksella ja eduskunnalla on isoja kysymyksiä ratkaistavana, kun liikkumisrajoituksia muotoillaan. Niiden on oltava riittävän tiukat, muttei niillä saa halvaannuttaa maata. Suomen vahvaan demokraattiseen järjestelmään on voitava luottaa niin, ettei perusoikeuksiin kajoamisesta aiheudu mitään ennakkotapausta.

Matkustuskielloista huolimatta välttämättömän liikenteen on jatkuttava, sitä edellyttää jo pääkaupunkiseudun ruokahuollon turvaaminen, samoin esimerkiksi vientikaupan varmistaminen. Tiedon saanti ja tiedon hankinta on kaikissa oloissa turvattava. Nyt jos koska tarvitaan oikeaa, asiallista tietoa.

Entistä enemmän epämukavuutta meidän kaikkien on kuitenkin opittava lähikuukausina hyväksymään.

Perustuslaillisten ongelmien ja taloudellisten vaurioiden uhallakin tärkeintä on ihmisten terveydestä ja hengestä huolehtiminen. On helpottavaa, että eduskuntapuolueet laidasta laitaan ymmärtävät tämän.

Ravintoloiden ja baarien sulkeminen hallituksen määräyksellä on myös ravintoloitsijoiden etu, sillä ilman sitä yrittäjillä ei ole toiveita saada mitään korvauksia liiketoiminnan loppumisesta.

Mahdollisuus noutaa ja toimittaa ruokaa koteihin on tärkeää, sillä se on osa ruokavarmuudesta huolehtimista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa