Sunnuntai, 5.7.2020 
Unto, Untamo
Pääkirjoitus

Vuorotteluvapaasta apua lähivuosille

  • Karjalainen
Vuorotteluvapaan suosio on ollut viime ajat jatkuvassa laskusuunnassa (Karjalainen, 23.3.). Vuonna 2014 noin 20?000 ihmistä jäi hengähdystauolle mutta vuonna 2018 enää 5?900. Syynä romahdukseen ei ole ollut se, että tarve ja mielenkiinto vuorotteluvapaaseen olisi hiipunut vaan vuorotteluvapaan ehtojen kiristäminen.

Tarvetta hengähdystaukoon olisi ollut viime vuosinakin suorastaan aiempaa enemmän, jos työuupumuksen ja sairauslomien määrästä voi mitään päätellä - ja toki voi.

Vuorotteluvapaa luotiin yhtenä 1990-luvun laman jälkihoitokeinoista. Vakinaisessa työssä olevia innostettiin pitämään taukoa työstä, jotta työttömät saisivat mahdollisuuden edes pätkäpestiin ja voisivat näin saada jalkansa työelämän oven väliin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Järjestelmä oli onnistunut väsyneiden työntekijöiden kannalta mutta erityisesti varsinainen jättipotti monelle pitkäaikaistyöttömyyteen liukumaisillaan olleelle ja vastavalmistuneelle.

Kun pitkiä työsuhteita oli tarjolla vähän, muutamankin kuukauden pesti antoi toiveita paremmasta tulevasta.

Työllisyystilanteen parantuessa puhe kääntyi ennenaikaisiin eläköitymisiin. Enää vuorotteluvapaan tarkoituksena ei painotettukaan työllistymismahdollisuutta vaan eläkkeelle jäämisen siirtymistä.

Vuorotteluvapaan ehtoja tiukennettiin viimeksi vuonna 2016, ja ne ovat jo niin kireät, että koko järjestelmä on kaatumassa.

Nyt on kuitenkin oikea hetki virittää vuorotteluvapaajärjestelmä uudestaan alkuperäisiin tavoitteisiinsa.

Edessä voi olla tilanne, jossa 1990-luvun laman aiheuttama työttömyyskurimus ei ehkä enää tunnukaan yhtä pahalta kuin vielä pari viikkoa sitten.

Työpaikkansa säilyttäneet ovat lähiajat todella kovilla, ja tarve pysähtymiseen vielä aiempaakin suurempi. Työttömien määrää ja työttömyysaikojen kestoa ei kukaan rohkene edes arvailla. Tyrmääviä ne kaikesta päätellen tulevat olemaan ainakin jonkin aikaa.

Vuorotteluvapaan sijaisen työttömyysaikaa pitää lyhentää ja vapaalle jäävän työvuosien määrää pienentää. Myös vuorotteluvapaan ajalta maksettava korvaus on samalla nostettava takaisin työttömyyspäivärahan tasolle, jotta nykyistä useammalla on todellinen mahdollisuus vapaaseen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi