Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Susikannan säätelyssäkin noudatettava lakeja

  • Karjalainen
Sekä luonnonsuojelijat että metsästäjät haluavat elinvoimaisen susikannan. Siitä ollaan eri mieltä, kuinka suuri sen susikannan kuuluu olla.

Uutta sattumaa susisoppaan tuo korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) ratkaisu, jonka mukaan Riistakeskuksen vuonna 2015 Pohjois-Savoon seitsemän suden tappamiseen myöntämät poikkeusluvat olivat lainvastaisia. Poikkeuslupiin ei ollut lainmukaisia perusteita, linjaa KHO. Lupien hakemista ja myöntämistä perusteltiin kannanhoidollisella susien määrän säätelyllä ja etenkin salametsästyksen rajoittamisella. KHO:n mukaan salametsästyksen rajoittamisen yritys ei käy tässä perusteeksi.

Pohjois-Karjalassa susivahingot ovat arkea ja totta tänäkin vuonna. Paikallisten asukkaiden ja viranomaisten välistä luottamusta yritetään palauttaa poliisin ja Metsähallituksen yhteisen susipartion avulla. Työkaluja ovat avoin keskustelu, faktatiedot sekä liikkuminen siellä, missä on ihmisiä ja susiakin. Susipartion työlle toivotaan tukea ja onnea matkaan!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

KHO haki ratkaisulleen tukea Brysselistä EU-tuomioistuimelta. Pohjoiskarjalaisten vinkkelistä tämä voi tuntua paikallisen asiantuntemuksen vähättelyltä. Samoin päätös voi maistua susien suojelun painottamiselta. Muistissa on, kun KHO päätti joulukuussa kieltää tuulipuiston rakentamisen Kajaaniin, koska se saattaisi aiheuttaa haittaa susien sikäläiselle reviirille.

Susiasioissakin on syytä muistaa, että oikeus tulkitsee vain sitä, ovatko tehdyt päätökset voimassa olevien lakien mukaisia - ei sitä, ovatko ne hyviä tai huonoja itse asialle. KHO on antanut tukensa sille, että pihoihin hakeutuvia häirikkösusia voidaan poistaa viranomaisten päätöksillä turvallisuuden nimissä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa