Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Pääkirjoitus

Saimaa-ilmiö sai tarpeellisen tuen kaupungeilta

  • Karjalainen
Itä-Suomen kaupungit sopivat viime viikolla Saimaa-ilmiöön sitoutumisesta myös rahallisesti. Tuki tuli viime tipassa, ja se on edellytys sille, että hanke ylipäätään voi edetä alkua pidemmälle.

Hakemus vuoden 2026 eurooppalaiseksi kulttuuripääkaupungiksi pitää jättää opetus- ja kulttuuriministeriöön 5. toukokuuta mennessä. Toiseen valintavaiheeseen pääsevät kaupungit julkaistaan 24. kesäkuuta. Savonlinnan lisäksi tittelistä kisaavat Suomessa Oulu ja Tampere seutukuntineen.

Kesäkuussa hakijoista siis yksi tiputettaneen pois ja kaksi pääsee hiomaan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa vielä vuodeksi. Valitsijaraati valitsee voittajan kesällä 2021. Suomen lisäksi kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan Slovakiasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Savonlinnaa kulttuuripääkaupungiksi hakevat itäsuomalaiset kaupungit sopivat omarahoitusosuuksista viime viikolla. Savonlinnan osuus on kaksi miljoonaa euroa ja muiden 500?000 euroa kaupunkia kohden. Rahat tarvitaan, mikäli Savonlinna voittaa tittelin. Lisäksi rahaa tarvitaan haun kakkosvaiheeseen, mikäli hakemus sinne asti etenee.

Ensimmäisen vaiheen haussa on nyt viime hetket käsillä ja ne pitää käyttää hakemuksen huolelliseen viimeistelyyn. Itäsuomalaista kulttuuria ja Saimaan vesistön muovaamaa aluetta voi esitellä superlatiivein. Kun hankkeella on kaupunkien ja maakuntaliittojen tuki, ei sen eteneminen toiseen vaiheeseen ainakaan siitä jää kiinni.

Kulttuuripääkaupunkitittelin saaminen Savonlinnaan ja tapahtumien vyöryn laajentuminen koko Itä-Suomeen olisi mitä parhainta toipumista myös koronapandemiasta, joten siksikin Saimaa-ilmiölle pitää nyt toivottaa onnea hakuun.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi