Lauantai, 23.1.2021 
Enni, Enna, Eini
Pääkirjoitus

Oppivelvollisuuden jatkamista lykättävä

  • Karjalainen
Suomalaiset ovat kääntäneet kelkkansa oppivelvollisuuden pidentämisessä (USU-gallup, Karjalainen, 28.4.). Helmikuussa 2019 sitä puolusti 58 prosenttia suomalaista, nyt vastaan on 52 prosenttia. Tämänkin takana on ennen kaikkea koronavirus.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) on lähes uhmakkaasti puolustanut oppivelvollisuuden jatkamista, mutta sitä siinä missä muutakin hallitusohjelmaa on nyt tarkasteltava kriittisesti. Anderssonia ja myös SDP:n ministereitä auttanee realismin löytämisessä se, että kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajista on nyt isompi osa uudistuksen lykkäämisen kuin tässä tilanteessa läpiviemisen puolella.

Nykyistä parempaa koulutusta ja ammattitaitoa olisi tarvittu koronaa ennenkin, mutta erityisesti näiden kuukausien - tai vuosien, kuka tietää - jälkeen. Uudet korona- ja koronasta johtuvat ongelmat eivät vie vanhoja ongelmia minnekään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mutta koronan jälkeen valtion kirstussa on miljardikaupalla lisää velkaa, ja rahan kertymisen sinne ennustetaan käynnistyvän takkuisesti. Tämä on pakko ottaa huomioon.

Etäkoulujakson jälkeen lasten ja nuorten osaaminen on yhä hajanaisempaa. Kuilun revähtämisen taustalla eivät ole vain koululaisten henkilökohtaiset ominaisuudet ja kotiongelmat vaan myös erot opettajien etäopetustaidoissa. Osa lapsista saa erinomaista, paneutuvaa ja taitavaa etäopetusta, osa ei saa juuri enempää kuin läksyt tehtäväksi.

Peruskoulun tuki- ja erityisopetukseen on vihdoin annettava riittävät resurssit. Ammatillisessa koulutuksessa on palattava kohti lähiopetusta. Oppivelvollisuuden jatkamisen sijasta on tärkeintä, että kaikki saavat peruskoulusta kunnolliset perustaidot ja tarvitsemansa muun tuen.

Lasten on saatava apua ennen kuin heistä tulee koulupudokkaita ja syrjäytymisvaarassa olevia. Se on tehokkaampaa, halvempaa ja ennen kaikkea inhimillisempää kuin pakollinen peruskoulun jälkeinen koulutus.

Oppivelvollisuuden jatkamista on yksinkertaisesti lykättävä siihen asti, kun peruskouluun hiipineet ongelmat on saatu kuntoon. Hallituksella on oiva tilaisuus syyttää niistä edellisten hallitusten leikkauksia, vaikka niin hallitus- kuin oppositiopuolueillakin on peiliin katsomisen paikka.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi