Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Etätyöstä tulee jatkossa normaali tapa tehdä töitä

  • Karjalainen
Yli miljoona suomalaista tekee koronakriisin aikana etätöitä. Määrä on 60 prosenttia niistä, jotka aiemmin tekivät töitä vain työpaikallaan. Se on suhteellisesti enemmän kuin missään muussa EU-maassa, ilmenee Eurofundin tekemästä tuoreesta selvityksestä.

Eurofund on Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö. Se teki huhtikuussa eri puolilla Eurooppaa verkkokyselyn, johon vastasi noin 85?000 ihmistä.

Ennen etätöiden tekeminen oli Suomessa poikkeusvaihtoehto normaalitavoille. Etätöiden yleistyminen on ollut hidasta ja kokonaisuutena pienimuotoista. Nyt keväällä etätöistä tuli lähes kertary­säyksellä työelämää pysyvämminkin muuttava toimintatapa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nopea ja sujuva siirtyminen etätöihin osoitti, että Suomi toimii kaikissa oloissa. Tämä luo turvaa tulevaisuuden kriisitilanteisiin.

Etätöiden laaja sujuminen kertoo suomalaisen yhteiskunnan teknisestä edistymisestä, suuresta digiloikasta. Tietokoneet, tietoverkot ja -kaistat toimivat koko maassa kotioloissakin vähintään kohtuullisen hyvin. Vielä muutama vuosi sitten tämä ei olisi ollut mahdollista.

Nykytilanne kohentaa alueellista yhdenvertaisuutta. Kun tietotekniikka on ottanut suuren askeleen, täytyy ihmetellä, miksi Suomeen ei saada sähköistä äänestystä Viron tapaan.

Etätöiden yleistymiseen on vaikuttanut työnantajien kannustava ja salliva suhtautuminen. Vähintäänkin yhtä tärkeää on ollut työntekijöiden myönteinen asenne kokeilla uutta. Ongelmia ilmenee tietotekniikassa, mutta niitä saadaan ratkotuksi yksi kerrallaan ja työ sujuu sittenkin ihan hyvin.

Osa yrityksistä haluaa työntekijät takaisin työpaikoille heti, kun talousrajoitusten purkaminen sen sallii. Osassa yrityksiä etätöitä jatketaan mahdollisuuksien mukaan ja siitä tulee normaali työtapa. Hallitus on suosittanut etätöiden tekemistä ainakin kesän yli. Alkava kesä näyttää, miten suosiolle käy, kun osa siirtyy etätöihin kesämökeilleen. Taloustutkimuksen kyselyn mukaan vähintään puolet suomalaisista haluaa jatkaa etätöissä koronan jälkeenkin.

Etätöiden yleistyminen vähentää työmatkaliikennettä. Sillä on myönteinen vaikutus ympäristölle mutta kielteinen joukkoliikenteen kannattavuudelle. Kehitys vaikuttaa myös toimistotilojen tarpeeseen ja kauppaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa