Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Ajokelpoiset polkupyörätsaatava liikenteeseen

  • Karjalainen
Joensuun kaupunki kerää pois kaupungin keskustaan jätettyjä hylättyjä polkupyöriä (Karjalainen, 12.5.). Erittäin kiitettävä siivoustempaus. Ensiarvioiden mukaan hylättyjä pyöriä lienee Joensuussa satoja.

Yhteisvastuulliset siivoustalkoot olisivat tarpeen myös useilla asuntoalueilla yhteisissä pyöräkellareissa ja -varastoissa. Niihin kertyy huomaamatta pyöränraatoja, joita kukaan ei käytä eikä halua siivota poiskaan.

Hylätyt polkupyörät eivät ole ainoa harmi, joka pistää silmiin ja josta aiheutuu ylimääräistä työtä ja kustannuksia. Joensuu on opiskelijakaupunki. Keväisin jää tyhjiksi runsaasti asuntoja. Samalla hylätään jopa käyttökuntoisia huonekaluja ja kodinkoneita. Huonekaluja ei saa jättää roskakatoksiin! Tämä selkeä viesti ei ole mennyt perille riittävästi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käyttökelpoinen tavara täytyy toimittaa kierrätykseen, uudelleen käyttöön.

Sama koskee polkupyöriä. Toivottavasti mahdollisimman harva nyt kerättävistä pyöristä päätyy romutukseen. Ajokelpoiset pyörät on saatava takaisin liikenteeseen. Kunnostuskelpoiset täytyy kunnostaa. Halukkaita ottajia ja kunnostajia löytyy, kunhan ideaa jalostetaan luovasti. Polkupyöräpajoille olisi raaka-aineita.

Hylättyjä pyöriä on eniten torin reunoilla ja rautatieasemalla. Ne ovat myös Joensuun kaupunki-ilmeen näyteikkunapaikkoja. Siksikin siivoustempaus on tarpeen ilmeen kohentamiseksi. Lisäksi hylätyt pyörät vievät telineissä tilaa tositarpeelta ja hankaloittavat katujen puhtaanapitoa.

Yhteiskäyttöiset pyörät palaavat Joensuun keskustaan. Niitä kokeiltiin viime kesänä, mutta kausi jäi sen verran lyhyeksi, että tarvitaan lisää kokemuksia. Toivottavasti palvelua laajennetaan myös sähköpyöriin Kuopion tapaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa