Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Rajoitusten purkamisessa riittää yhä selitettävää

  • Karjalainen
Peruskouluissa palataan tänään torstaina lähiopetukseen sen jälkeen, kun noin kahden kuukauden ajan kaikilla oppiasteilla ovat koulut olleet kiinni ja on turvauduttu etäopetukseen koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Koronarajoitusten purkamisen aloittaminen kouluista jakaa voimakkaasti kansalaisia. Ylen uutisten keskiviikkona julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan päätöstä palata lähiopetukseen pitää oikeana 44 prosenttia ja vastaavasti vääränä 43 prosenttia.

Naisista 46 prosenttia pitää päätöstä oikeana ja 39 prosenttia vääränä, kun taas miesvastaajilla vaakakuppi kääntyy päätöstä vääränä pitävien eduksi prosenttiosuuksin 43-47.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyselytulos osoittaa, että sekä tämän rajoituspäätöksen tekemisestä että sen purkamisesta vastaava Sanna Marinin (sd.) hallitus ei ole kyennyt riittävän vakuuttavasti perustelemaan kansalaisille, miksi koululaiset palaavat nyt lähiopetukseen muutamaksi viikoksi ennen kesälomiaan.

Osa kansalaisista kokee hallituksen riskeeraavan nyt heidän, heidän läheistensä ja kaikkien kansalaisten terveyden eikä pane tätä enemmän painoa lasten perusoikeudelle saada opetusta, estää koulupudokkaiden syrjäytymistä sekä valmistautua samalla jo nyt käytännön tasolla kesälomien jälkeen syksyllä jatkuvaan opetukseen silloisessa koronatilanteessa. Koulurajoituksia on purettu muuallakin, muiden muassa Tanskassa, onnistuneesti.

On hämmentävää, että melkoinen osa kansalaisista näyttää elättelevän sellaista ajatusta, että pandemiana etenevä koronavirus voitaisiin kokonaan tukahduttaa ja sen eteneminen siis täysin pysäyttää.

Se on mahdotonta ennen joko laajalla sairastamisella tai rokotteella saatavaa laumasuojaa - ja ilman kenties jopa vielä viruksen leviämistäkin vahingollisempia taloudellisia, sosiaalisia ja myös inhimillisiä seuraamuksia.

Yhteiskunta pitää avata, ja mahdollisimman pian on palattava niin normaaliin kuin suinkin mahdollista. Tämä on toistaiseksi tasapainoilua, ja rajoitusten purkamisen jälkeen on varauduttava myös siihen, että niitä joudutaan asettamaan uudelleen ja kenties vielä kiristämäänkin ja luomaan uusia.

Tällaiset linjanmuutokset eivät olisi poliittista epäonnistumista vaan oikeaa kriisijohtamista tässä poikkeustilanteessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa