Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Alueelliset erot huomioitava myös koronarajoituksissa

  • Karjalainen
Koronavirusepidemian aiheuttamassa tautitilanteessa on erittäin suuria alueellisia eroja. Mitataanpa tätä asiaa sitten varmistetuilla tartuntatapauksilla tai sitten koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoidossa olevien ja heistä erikseen tehohoidossa olevien määrällä, erot alueiden välillä ovat huomattavan suuria.

Erityisen vähän koronatapauksia on ilmennyt Itä-Suomessa. Keskiviikkona Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) laajalla ja myös Keski-Suomen kattavalla erityisvastuualueella oli enää kolme koronapotilasta sairaalahoidossa, kun enimmillään heitä oli samanaikaisesti hoidossa hieman yli 20 potilasta.

Siun soten toimialueella eli Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä uusia koronavirustartuntoja ei ole tullut tietoon noin kolmeen viikkoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nämä merkittävät alueelliset erot pitää ilman muuta ottaa huomioon päätettäessä koronaviruksen aiheuttamista rajoituksista ja niiden purkamisesta. Hallituspuolueista ainakin vihreät näyttää kuitenkin näkevän asian toisin.

Esimerkiksi ravintolat pitäisi vihreiden mielestä avata samalla rytmillä, koska se olisi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mielestä ehkä kansalaisten kannalta selkeää (Karjalainen,.5.).

Tällainen koko maan kohtelu samoin kriteerein on kestämätöntä niin tässä kuin useimmissa muissakin asioissa. Se ei edusta mitään tasavertaisuutta. On ilman muuta selvää, että Pohjois-Karjalassa ja muissa virustartuntojen kannalta alhaisen riskin maakunnissa pitää voida purkaa rajoitteita enemmän kuin niillä alueilla, joilla tämä riski on suuri.

Rajoitusten aiheuttamat vahingot ovat niin suuria, että tässä asiassa ei pitäisi olla edes yhtään pohdinnan paikka.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa