Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Yritysten tukipaketti hidas ja riittämätön

  • Karjalainen
Hallituksen torstaina julkistama yritysten tukipaketti sai yrityskentällä ristiriitaisen vastaanoton. Hyvä, että yritykset vihdoin saavat kustannustukea. Toisaalta apua yrityksille pidetään käytännössä liian hitaana, koska keskeiset yksityiskohdat jäävät yhä auki, ja tukipaketin kokonaismäärä on riittämätön.

Jälkiviisaus ei auta, mutta yrittäjien on oikeutettua kysyä, miksi suoraa kriisitukea yrityksille ei otettu käyttöön heti, vaan ensimmäinen vaihe oli yritystoiminnan kehittämisrahan hakeminen.

Nytkin pelätään, että tuki ei ehdi pelastamaan taloudellisesti heikossa jamassa olevia yrityksiä. Tuen hakemisen ja saamisen yksityiskohtia viimeistellään tulevina viikkoina. Tarvittava lainsäädäntö valmistunee touko-kesäkuun vaihteessa. Tuen hakeminen voi alkaa vasta sen jälkeen. Maksattamisen valmistelu ja itse maksaminen ottaa myös oman aikansa. Sitten ollaan jo pitkällä kesässä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuen saamisen ehdoissa on olennaista määrittely, kuinka paljon liikevaihdon putoamisen on pitänyt olla, jotta yritys on oikeutettu tukeen. Tämä määrittely on tekemättä, eikä rajan vetäminen ole helppoa.

Tukea voi saada kahdelta kuukaudelta 2?000-200?000 euroa. Tämä maksaa valtiolle 200-300 miljoonaa euroa joka kuukausi. Jos kriisi venyy syksyyn, niin tukipaketin jatkamisesta päätetään tarvittaessa loppukesällä. Suomen Yrittäjien mukaan yleisen yritysten kriisituen tarve on miljardiluokkaa.

Tärkeää on, että tuki on toimialasta riippumatonta. Silti esimerkiksi hotelli- ja kylpyläala pettyi rankasti. Ala odotti valtiolta pelastuspakettia muiden Pohjoismaiden tapaan kaikille hotelleille ja kylpylöille. Sellaista ei tullut.

Hämmennystä on edelleen myös tapahtumajärjestäjien joukossa. Tukea voivat saada liiketoimintaa tekevät säätiöt ja yhdistykset, mikä pelastanee useiden tapahtumien jatkumista. Tapahtumia järjestäville yhtiöillekin on hankalaa tuen ehtona olevan liikevaihdon putoamisen oikeudenmukainen vertailu ja määrittely.

Valtio pyrkii tukipaketilla vähentämään konkursseja, hillitsemään työttömyyttä ja nopeuttamaan talouskriisistä toipumista. Silti kaikkia yrityksiä ei voida pelastaa valtion rahoilla. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan suuri haaste yritystoiminnalle on koronan pelkokertoimen murskaaminen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa