Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Parantuneiden määrä kasvaa nyt nopeammin

  • Karjalainen
Koronataudin leviäminen Suomessa on hidastunut, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) monista mittareista. Parantuneiden määrä kasvaa nyt nopeammin kuin sairastuneiden määrä. Parantuneita on lähes 5?000 henkilöä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi perjantaina, että Suomessa pyritään edelleen estämään ja hillitsemään taudin leviämistä. Siksi rajoituksia on pidettävä voimassa ja toisaalta niitä on purettava perusteellisella harkinnalla. Näin varaudutaan taudin kehityksen nopeisiin muutoksiin ja mahdolliseen toiseen aaltoon syksyllä.

Hallituksen linjauksilla rajoitusten harkitusta purkamisesta on vahva suomalaisten tuki, ilmenee Uutissuomalaisten USU-gallupista. Lähes 60 prosenttia vastanneista on erittäin tai melko tyytyväisiä hallituksen toimiin (Karjalainen, 15.5.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime viikot ovat näyttäneet, että oikea-aikaisilla rajoitustoimilla Suomessa on pystytty hidastamaan taudin leviämistä ja välttämään tautipiikkiä. Pääministerin mukaan jatkokin on tasapainoilua, ja on oltava valmius reagoida muuttuviin tilanteisiin nopeasti. Tauti voi hiipua kesällä mutta yltyä taas syksyllä.

Siksi vierailukieltoa sote-laitoksissa halutaan jatkaa, mutta ei sitäkään kohtuuttoman kauan, ellei ole tositarvetta. Samalla etsitään turvallisia keinoja, kuinka kaivattuja sosiaalisia kontakteja voidaan lisätä laitoksissa. Hallitus sallii yli 70-vuotiaiden päättää itse liikkumisestaan ja sukulaisten tapaamisesta mutta ei suosittele sitä.

Suomalaisten tyytymättömyys voi kasvaa, sillä rajoitusten purkamisen alueellista porrastusta on ruvettu vaatimaan vaikkapa ravintoloiden avaamisessa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä ei ole tullut ilmi yhtään koronatartuntaa yli kolmeen viikkoon. Pääministerin mukaan koko maassa on toimittava samoilla säännöillä. Rajoitusten alueellinen purkaminen on käytännössä hankalaa turvallisuusnäkökulmasta - riski kun jää aina olemaan.

Epidemian kulkua on edelleen vaikea ennustaa. Siksi viisasta on varautua monilla tavoilla nopeisiin muutoksiin, ja tehdä höllentämis- tai tiukentamispäätöksiä kerättyyn tietoon nojaten. Suomessa ei tavoitella laumaimmuniteettia sallimalla sairastamista, vaan sitä, että koronavirus ei leviä ollenkaan koko maassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa