Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Päätös valkoposkihanhista yhtä vaikeaa kuin kesäaika

  • Karjalainen
Kaksi ratkaisua on EU-tasolla osoittautunut yhtä hankalaksi ratkaistavaksi: kesäajasta luopuminen ja valkoposkihanhien suojelu tai metsästyksen salliminen. Toistaiseksi kesä- ja talviaika pysyvät, samoin valkoposkihanhien suojelu.

Suomen Metsästäjäliitto on 10 vuotta halunnut valkoposkihanhien siirtämistä metsästettävien riistaeläinten joukkoon, koska hanhikanta on kasvanut hallitsemattomaksi ja myös vahingot maataloudelle suuriksi. Valkoposkihanhi on kuitenkin suojeltu EU:n lintudirektiivillä, mikä estää metsästyksen. Suomessa ei tähän tyydytä vieläkään, vaan vireillä on kansalaisaloite. Sillä tähdätään lakimuutokseen, jotta valkoposkihanhien rajoitettu metsästys voitaisiin ottaa osaksi hanhien viljelyksille ja viheralueille aiheuttamien haittojen torjuntaa.

Ongelma on suuri ja todellinen Pohjois-Karjalassa. Nyt kevätmuuton aikaan pelloilla on nähty tuhatpäisiä hanhikarjoja. Kanta on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Koko maassa laskettiin viime syksynä olevan lähes 34?000 valkoposkihanhea. Valtio on korvannut Pohjois-Karjalassa viljelijöille kolmena viime vuotena vuosittain hanhivahinkoja noin yhdellä miljoonalla eurolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Selvää on, että nykymeno ei voi jatkua kauan. Kun hanhien määrä kasvaa voimakkaasti, heikkenee karkotusmenetelmien tehokkuus. Onneksi viranomaisilla on riittänyt rahaa korvauksiin ja ketteryyttä kokeilla uusia karkotuskeinoja. Uusin on ely-keskuksen myöntämät poikkeusluvat 12 Tohmajärven viljelijälle valkoposkihanhien rajoitettuun metsästykseen, mutta vasta syksyllä. Viljelijät saavat ampua yhteensä 375 valkoposkihankea vuosina 2020-2021. Uutta on myös hanhien hätistely laservalotykeillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa