Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Suomalaisilta vahva tuki maakuntien Suomelle

  • Karjalainen
Valtaosa suomalaisista hyväksyy, että ihmiset asuvat maakunnissa ja että maakuntia tuetaan. Tämä käy ilmi KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Kyselyn mukaan yli kaksi kolmasosaa suomalaisista kannattaa sitä, että Suomen sisäisiä kehityseroja tasataan valtion toimesta ja verovaroilla.

Yli puolet tutkimukseen vastanneista haluaisi myös lopettaa puheet taantuvista alueista, ettei se ruoki tappiomielialaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maakuntien Suomella on siis vahva kansalaisten tuki.

Vastaavanlaisia tuloksia tuli Uutissuomalaisen gallupissa (Karjalainen,.7.2018). Yli puolet suomalaisista halusi, että valtio hillitsisi kaupungistumista Suomessa.

Valtiovarainministeriön alueellistamisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja Jari Partanen kertoi tuolloin, että tulos peilaa hyvin ihmisten arkielämän havaintoja. Partasen mukaan kaupungistumisen jarruttamisen sijaan tulisi puhua koko Suomen elinvoimaisuudesta.

Koronatilanne on ainakin hetkellisesti vaikuttanut myös siihen, että maakunnat nähdäänkin positiivisessa valossa.

Esimerkiksi meillä Pohjois-Karjalassa ei ole tullut ilmi uusia koronatapauksia kolmeen viikkoon. Se on herättänyt monia, jotka asuvat tiheään asutuissa etelän kaupungeissa, missä koronatartuntoja on moninkertaisesti maakuntaamme verrattuna.

Mökkien kysyntäänkin on tullut piikki koronan takia. Pohjois-Karjalassakin kysyntä on ollut vilkasta, ja vuokramökeistä on ollut jopa kapelo (Karjalainen, 29.4.).

Nämä faktat lyövät vahvasti korville esimerkiksi Helsingin pormestarin, Jan Vapaavuoren hurmoksellisia kaupungistumispuheita ja hänen lietsomaansa kaupunkien kapinaa. Niillä ei näytä olevan suuren enemmistön tukea.

Vapaavuoren luoma vastakkainasettelu ei uppoa kansan syviin riveihin

Eikä sekään, että ihmiset ajetaan kaavoituksella asumaan mahdollisimman tiiviisti kuin sillit purkissa. Suomalainen kaipaa edelleen omaa tilaa missä touhuta.

Suomi onkin maakuntien Suomi. Ja maalla on mukavaa.

Senhän me pohjoiskarjalaiset jo tiesimmekin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa