Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Ulkomaanlomalle aikaisintaan syksyllä

  • Karjalainen
Kesälomakausi lähestyy, mutta Suomen rajat pysyvät kiinni vapaalta lomamatkustamiselta. Nyt näyttää, että suomalaiset pääsevät lomamatkoille rajattuihin Euroopan kohteisiin elokuusta alkaen ja kaukokohteisiin myöhemmin syksyllä. Aikaisempikin ajankohta on mahdollinen mutta ei vielä todennäköinen suomalaisille.

Esimerkiksi Ruotsi linjasi viime viikolla, että tarpeetonta matkustamista ulkomaille on vältettävä heinäkuun puoleenväliin asti. Sama toiminee molempiin suuntiin.

Virolaisilla on kova halu ja paine avata mahdollisimman pian vapaa laivaliikenne Suomeen. Se vaatii kummaltakin maalta yhteistä harkintaa ja päätöksiä, millä aikataululla koronataudin aiheuttamia matkustusrajoituksia voidaan purkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

EU-komissio päätti viime viikolla suosittaa vapaan matkustamisen sallimista sellaisten maiden välillä, joissa tautitilanne on samanlainen ja viranomaisten hallinnassa. Komissio ei lupaa eikä kiellä vaan jättää päätösvallan jäsenmailleen. EU:n sisärajojen avaamista on laajasti toivottu kesäkuun puolivälistä alkaen.

Varovaisuus on viisautta, mutta kaikki maat eivät ole halunneet odotella riskeistä huolimatta. EU-linjaus tarkoittaa mahdollisuutta luoda maiden välille turismikuplia ja -käytäviä. Esimerkiksi Viro, Latvia ja Liettua avasivat viikonloppuna oman Baltia-kuplan, jonka sisällä liikkuminen on vapaata. Mukaan on haluttu Suomikin, mutta Suomen viranomaiset eivät ole neuvotelleet tällaisesta mahdollisuudesta. Ennen kuin Viron lomaliikenteen avausta Suomessa edes harkitaan, on varmistettava käytännön turvallisuusjärjestelyt laivoilla ja molempien satamien matkustajaterminaaleissa.

Saksa on päättänyt avata rajojaan, ja sen tavoitteena on vapauttaa matkustaminen koko Euroopan alueella kesäkuussa. Monissa maissa on käynnissä samaa harkintaa. Eniten matkaileva Saksa on myös neuvotellut turistikäytävistä Etelä-Euroopan kohteisiin. Käytävää pitkin pääsisi lentämällä lähtökohteesta matkakohteeseen, ei muualle. Käytävien toteutumisen esteenä on monien turvakysymysten ja karanteenikäytäntöjen ratkaiseminen.

Elokuu on monelle Euroopan maalle tärkein loma- ja matkailukuukausi. Turismitulot ovat pudonneet jopa 90 prosenttia normaalista. Moni kansantalous ei kestä surkeaa elokuuta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa