Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Ravintolarajoitusten purku alueellisesti jäi puheeksi

  • Karjalainen
Hallitus päätti tiistaina (19.5.), että ravintolat saavat jälleen avata oviaan kesäkuun alusta. Ravintolat voivat pitää ovet auki kello 23:een, anniskelu pitää lopettaa kello 22 ja sisään voi ottaa asiakkaita maksimissaan puolet asiakaspaikkojen määrästä. Terasseja tämä paikkarajoitus ei koske.

Lisäksi asiakkaiden tulee turvallisuussyistä istua pääsääntöisesti pöydissä.

Pari kuukautta kestänyt ravintoloiden sulku on siis päättymässä. Tätä päätöstä on odotettu pitkään kuten odotettiin päätöstä ravintolayritysten eritysituistakin. Hyvä kuitenkin, että koronarajoituksia nyt puretaan, kun tautitilanne sen sallii.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pettymys sen sijaan on se, ettei hallitukselta löytynyt tahtotilaa katsoa heti asiaa alueellisesti. Se ei olisi ollut lainkaan ristiriidassa sen kanssa, että hallitus halusi korostaa ravintoloiden avaamista turvallisesti.

Pohjois-Karjalassa ei ole todettu yhtään uutta koronatapausta neljään viikkoon. Miksi ihmisten elämää on rajoitettava täällä kuten pahimmassa tautipesäkkeessä Uudellamaalla?

Kun hallitus luottaa ravintoloiden omaan valvontaan muun muassa asiakasmäärissä, se olisi voinut osoittaa luottamustaan maakuntiin, missä korona on tässä kohtaa kukistettu.

Keskusta jäi lopulta alueellisen tarkastelun kanssa hallituksessa yksin. Etenkin demarit ja vihreät olivat sen kannalla, että rajoitusten purkamisesta tehdään päätökset valtakunnallisesti.

Laiha lohtu keskustalle on se, että rajoitusten edelleen purkamista voidaan tarkastella myöhemmin alueellisesti.

Pohjois-Karjalassa ravintoloitsijat ottivat hallituksen linjaukset varovaisen positiivisesti vastaan. Liiketoiminta ei ole helppoa kesäkuun alun jälkeenkään.

Elämme jo nyt kesän korvalla, ja ravintoloitsijat alkavat kaivaa terassirakenteitaan esille. Nyt olisikin syytä antaa poikkeuslupia rakentaa terassit normaalia suuremmiksi, ja myös uusille terasseille tulisi antaa mahdollisuus.

Meillä riittää ulkona tilaa, kun on tahtoa. Näin syntyisi turvallinen tilanne terasseille, asiakkaita voisi ottaa sisään enemmän ja säilyttää silti turvavälit, ja yrittäjälle olisi edellytykset kannattavaan yritystoimintaan.

Ja ihmisillä iloinen mieli.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa