Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Uusi kulttuurikeskustehtävä näyttäväksi

  • Karjalainen
Joensuun uuden musiikki- ja kulttuuritalon suunnittelu etenee hyvissä tuulissa (Karjalainen, 19.5.). Ykkösvaihtoehdoksi on nousemassa uuden kulttuurikeskuksen sijoittaminen ydinkeskustaan torin reunalle Carelicumin kortteliin.

Kun kyse on Joensuun paraatipaikasta nyt ja etenkin tulevaisuudessa, kohdistuu rakentamiseen paljon muitakin odotuksia kuin se, mihin tarkoitukseen ja toimintaan taloa tehdään. Kulttuurikeskus on tehtävä arkkitehtuuriltaan näyttäväksi ja niin kiinnostavaksi, että pelkästään se seikka vetää ihmisiä puoleensa. Puu on rakennusmateriaaliksi luonteva valinta metsäpääkaupungin näyteikkunapaikalle.

Wow-arkkitehtuuria puusta -malli ei ole halpaa rakentamista. Se tarkoittaa, että kaupungin omana hankkeena toteutuminen on tuskin taloudellisesti mahdollista tällä vuosikymmenellä. Tässä hankkeessa perataankin muita rahoitusvaihtoehtoja, mikä on järkevää. Koko Carelicumin korttelille on vireillä yksityispohjalta kiinteistöjen kehittämishankkeita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toteutusmalli on järkevä linjata ennen kuin suunnittelu etenee seuraavaan vaiheeseen, jotta päättäjille ja veronmaksaille ei tule ikäviä yllätyksiä myöhemmin. Kustannuksilla kun on taipumus kasvaa siinä vaiheessa, jolloin arvioista päästään tarjouslaskelmiin ja vielä rakentamisen aikanakin.

Koko paketti pitää sisällään myös muutostöitä kaupungintalolla ja Taidemuseolla. Kaupungintalon muuttaminen museotaloksi epäilyttää monia käytännön seikkojen toimivuuden kannalta, mutta museoasiantuntijoiden mukaan se on mahdollista. Silti vanhan rakennuksen muutostyöt ovat usein kalliimpia kuin uuden tekeminen. Arvorakennusten säilyttäminen on kuitenkin rahaa tärkeämpää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa