Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Veroja keventämällä ja rakentamalla nousuun

  • Karjalainen
Suomalaiset yritykset suosittavat reipasta veroelvyttämistä, verotuksen keventämistä, sekä riittävää ja nopeaa panostusta erilaiseen infrarakentamiseen, esimerkiksi liikennehankkeisiin. Kaikki lähivuosiksi suunnitellut liikenneväylien peruskorjaus- ja rakentamishankkeet olisi viisasta käynnistää nyt, jos se on suinkin mahdollista.

Tuo on pääviesti maamme päättäjille Kauppakamarin yrityksille tekemässä kyselyssä, johon vastasi toukokuun puolivälissä 3?400 yritystä eri puolilta Suomea.

Elvyttävää ja työllisyyttä tukevaa talouspolitiikkaa suositti Suomelle keskiviikkona myös EU-komissio.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näkymät ovat uhkaavat. Suomen talous supistuu koronan takia voimakkaasti kohti taantumaa. Riski vielä jyrkemmästä syöksylaskusta kasvaa viikko viikolta. Mitä pitemmäksi kriisi venyy, sen syvemmäksi taantuma vajoaa, jolloin toipuminen hidastuu ja kestää pitempään. Siksi nopeat ja voimakkaat elvytystoimet ovat tarpeen, vetoavat yrittäjät.

Talouden kääntäminen takaisin kasvuun vaatii työllisyyden parantamista. Se ei onnistu ilman valtion elvytystoimia. Elvyttäminen voidaan rahoittaa ottamalla valtiolle lisää velkaa. Koska korot ovat matalalla, ei takaisinmaksukyvyn pitäisi olla ongelma. Toki velanottoa ei voi eikä saa kasvattaa vuosi vuodelta, mutta juuri nyt se voi olla tarvittava pelastus.

Olennaista talouskehitykselle on kotitalouksien kuluttaminen ja kulutuskysynnän käänteet. Kauppakamari ehdottaa ansiotuloverotukseen kahden prosenttiyksikön nopeaa keventämistä. Tätä kannattaa 74 prosenttia yrityskyselyyn vastanneista. Korotus parantaisi 2,6 miljoonan suomalaisen tuloa keskimäärin 800 eurolla vuodessa.

Neljä viidestä yrityksestä suhtautuu myönteisesti kotitalousvähennyksen kasvattamiseen ja sen omavastuuosuuden puolittamiseen. Pian uudelleen avattavaa ravintolatoimintaa yritykset vauhdittaisivat alentamalla väliaikaisesti ruuan ja anniskelun arvonlisäveroa kymmeneen prosenttiin.

Kuntiin eri tavoin sidoksissa olevat yritykset ovat tyytyväisiä koronan aikaiseen tiedonkulkuun kuntien ja yritysten välillä, ilmenee Suomen Yrittäjien yli 4?200 yrittäjälle tekemästä kyselystä. Yrittäjät ovat tyytyväisiä kuntien tukeen mutta tyytymättömiä joustamattomuuteen maksuajoissa ja kilpailutuksiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa