Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Ikäihmisten ei ole syytä unohtaa varovaisuutta

  • Karjalainen
Vaikka yli 70-vuotiaiden toimintasuosituksia koronaepidemiatilanteessa on lievennetty, on ikäihmisten silti oltava varovaisia. Ikä kunnosta ja toimintakyvystä riippumatta altistaa koronaviruksen aiheuttaman covid-19?-taudin vakaville muodoille, sillä ikääntymisen myötä elimistön puolustuskyky heikkenee.

Suomessakin suurin osa koronavirustautiin menehtyneistä on yli 70-vuotiaita.

Virusta ei vielä ole voitettu. Ikäihmisten pitää siis edelleen kaikin keinoin välttää altistumista virukselle. Siinä auttavat lähikontaktien välttäminen, etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin ja käsihygienia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eristäytyminen omin oloihinsa ei kuitenkaan ole ratkaisu pitkittyvässä epidemiatilanteessa, sillä se altistaa muun muassa mielenterveyden häiriöille ja fyysisen kunnon heikkenemiselle.

Kesän tulleen myös ikäihmisten kannattaa ulkoilla, ja sitä voi tehdä yhdessä läheisten kanssa riittävät turvavälit huomioiden. Poikkeusoloissa sosiaalisten suhteiden merkitys ja tarve korostuvat.

Ikäihmisten on myös huolehdittava muusta terveydestään, eikä lääkärikäyntejä pidä koronapelon takia vältellä. Hoitovelkaa ehti jo syntyä koronaepidemian alkuvaiheessa, kun tautipelon takia kiireettömiä lääkäriaikoja ja pitkäaikaissairauksien vaatimia säännöllisiä kontrollikäyntejä peruttiin.

Osasyynä lääkäriaikojen perumiseen oli hallituksen jyrkkälinjainen suositus ikäihmisten kotikaranteenista. Sillä todennäköisesti pelastettiin monelta koronakuolemalta, mutta samaan aikana moni muu vaiva ehti pahentua.

Uudetkin ohjeet ikäihmisille ovat suosituksia, eivät määräyksiä. Omaa harkintaa pitää käyttää, mutta turhia riskejä ei kuitenkaan kannata ottaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa