Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Kaupunkikeskustojen vetovoima kaipaa kipinää

  • Karjalainen
Koronan aiheuttama talouskriisi uhkaa kaupunkikeskustojen vetovoimaa nyt ja tulevaisuudessa vieläkin enemmän, ilmenee perjantaina julkaistusta tutkimuksesta. Joensuu mainitaan niiden kaupunkien joukossa, joissa ilmiselvää uhkaa on olemassa.

Tutkimuksen teetti Elävät kaupunkikeskustat -yhdistys. Tutkimuksessa vertailtiin 35 kaupungin elinvoimalukujen kehitystä. Mittareina olivat muun muassa suljetut kaupat ja ravintolat sekä tyhjät liiketilat kaupunkikeskustoissa. Useimpien kaupunkien elinvoimaluvut kyykähtivät ilman koronaakin mutta huhtikuussa tilanne huononi lisää.

Eniten elinvoima heikkeni Heinolassa, Seinäjoella, Uudessakaupungissa ja Jyväskylässä, jossa keskustan tyhjien liiketilojen määrä kasvoi reippaasti enemmän kuin keskimäärin koko maassa. Elinvoimalukuaan paransivat eniten Pori, Järvenpää ja Vantaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koronan takia kauppoja ja ravintoloita suljettiin suurissa kaupungeissa suhteessa enemmän kuin pienissä. Pienten kaupunkien kivijalkayrittäjät sinnittelevät sitkeästi ja pitävät yrityksiään auki. Joensuu listattiin esimerkiksi Tampereen kanssa siihen joukkoon, jossa ravintoloita ja kauppoja suljettiin enemmän kuin muualla.

Nyt kauppoja ja ravintoloita jälleen avataan. Vetovoiman ja liiketoiminnan kannattavuuden kannalta on ratkaisevaa, kuinka asiakkaat uskaltautuvat liikkeelle ja ostoksille. Uusi uhka on koronan jälkeiset konkurssit, joita ennustetaan tulevan runsaasti.

Kun liiketiloja jää tyhjiksi kaupunkikeskustoissa, on niitä entistä vaikeampaa saada uudelleen eloon ja käyttöön. Tämä luo paikallisia paineita keksiä uutta kipinää keskustoille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa