Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Pääkirjoitus

Hanhikatastrofin tuhot korvattava nyt nopeasti

  • Karjalainen
Pohjoisen arktisille alueille pesimään suuntaavien valkoposkihanhien seisahtuminen muuttomatkallaan Itä-Suomeen on johtanut tänä vuonna suoranaiseen katastrofiin Pohjois-Karjalassa (Karjalainen, 21.5.). Jo viime vuosi oli selvästi vaikeampi kuin edellisvuodet, mutta tänä vuonna jopa sadattuhannet hanhet ovat levittäytyneet pelloille ruokailemaan eläinten rehuksi viljellyillä nurmilla ja laitumilla.

Ongelma on voimakkaasti paikallinen. Valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista jopa yhdeksän kymmenestä tapahtuu Pohjois-Karjalassa. Joidenkin täkäläisten maaseutuyrittäjien kokemat vahingot ovat nyt todella suuret ja tilanne suorastaan lohduton.

Kyseessä on pohjoiskarjalaisittain samankaltainen vahingollinen luonnonvoima kuin pandemiaksi yltynyt koronavirus ja se vaatii siksi samankaltaisia määrätietoisia toimia poliittisilta päättäjiltä ensi alkuun jo koituneiden vahinkojen korvaamiseksi mutta myös niiden minimoimiseksi vastaisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Katseet kääntyvät täällä erityisesti pohjoiskarjalaiseen ympäristöministeriin Krista Mikkoseen. Hallituspuolueista erityisesti vihreillä on ollut suuria vaikeuksia asettua tämänkaltaisissa eläinten aiheuttamissa ongelmissa vahinkoja kokeneiden ihmisten asemaan, mutta tässä aivan sietämättömässä tilanteessa sitä on nyt lupa odottaa Mikkoselta.

Mikkonen on luvannut tutustua ensi tiistaina pahimpiin tuhoalueisiin yhdessä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) kanssa. Se voi tosin olla osin myöhäistä, sillä paremman kuvan olisi saanut ennen tätä lauantaita, jolloin pohjoisesta puhaltava ja hanhet seisauttanut vastatuuli on kääntymässä niiden muuttomatkan jatkumisen kannalta suotuisaksi.

Vahingot ovat joka tapauksessa niin kohtuuttoman suuret, että ne kuuluu valtiovallan nyt nopeasti vahinkojen kohteeksi joutuneille täysimääräisesti korvata.

Sen jälkeen on etsittävä kestäviä ratkaisuja, joihin kuuluvat niin linnuille perustettavat ruokailupellot kuin hanhien ohjaaminen niille tavalla tai toisella. Kestävä ratkaisu tässä tilanteessa lienee myös kannan rajoittaminen metsästämällä, mihin on löydettävä nopeasti EU:n tasoisia ratkaisuja mutta mikä vaikuttaa olevan mahdollista myös kansallisin päätöksin. Tämä asia on päättäjien ristiriitaisten lausuntojen vuoksi nopeasti selvitettävä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa