Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Hallitus lupaa turvata Joensuunkin lentoaseman

Hallituksen lisäbudjetin kirjauksissa on lupaus: Hallitus huolehtii nykytasoisen lentoasemaverkoston säilymisestä. Lupauksessa mainitaan erikseen kotimaan lentoyhteyksien turvaaminen muun muassa Joensuuhun.

Hallituksen kanta tukee merkittävästi maakunnissa syntynyttä yhteishenkeä nostavaa taistelua lentoyhteyksien säilyttämiseksi ja nopeaksi käynnistämiseksi uudelleen. Hallituksen linjaus on vahva viesti Finnairille ryhtyä toimiin.

Lisäbudjetin miljoonilla halutaan käynnistää nopeasti taloutta elvyttäviä liikennehankkeita. Pohjois-Karjalassa sellaisia ovat esimerkiksi Heinävaara-Ilomantsi-radan perusparantaminen ja Varkaudentien peruskorjauksen jatkaminen. Ilomantsin ratahankkeella on vahvat teollisuusperusteet Vapon teknisten hiilten tehtaan toiminnalle ja sen kaavaillulle laajennukselle. Radan parantamista ovat ajaneet ja siinä nyt mainiosti onnistuneet kaikki maakunnan kansanedustajat, etenkin ilomantsilainen Hannu Hoskonen (kesk.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ennätyssuuri lisäbudjetti herätti tyytyväistä hyrinää eri puolilla maata, mutta toki myös rapsakkaa arvostelua. Oppositiopuolueiden mukaan lisäbudjetti on Petteri Orpon (kok.) sanoin holtitonta rahanjakoa, joka tehdään ottamalla lisää velkaa entisten velkojen päälle.

Hallitus onkin luopunut tavoitteestaan tasapainottaa julkinen talous vaalikauden loppuun mennessä. Nyt maali on siirretty suosiolla vuosikymmenen lopulle.

Kuntakenttä ja yrittäjät ovat osin tyytyväisiä mutta peräävät pitkävaikutteisia lisätoimia, koska kriisistä nouseminen vie vuosia. Kuntaliiton mukaan vajaaksi jää etenkin lisäbudjetin kompensaatio kuntien kunnallisverojen menetyksistä. Suomen Yrittäjät arvostelee velkaantumisen kasvuvauhtia ja työllisyyttä tukevien rakenneuudistusten puuttumista lisäbudjetista. Yrittäjät pitää hyvänä nopeasti käynnistettäviä ja elvyttäviä infrahankkeita. Hallitusta evästi aiemmin myös suurten kaupunkien C21-verkosto: Kriisistä palautumista tukee nopea ja oikea-aikainen täsmäelvytys. Suurilla kaupungeilla on parhaat edellytykset käynnistää nopeasti hankkeita, joilla on merkittäviä työllisyyttä parantavia vaikutuksia.

Lisäbudjetti ei syntynyt helposti, mutta syksystä odotetaan vielä vaikeampaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi