Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Huolestuttavia ja lupaavia taloustietoja

Yleensä kriiseistä seuraa myös jotakin hyvää, jopa entistä parempaa. Valtiovarainministeriö ennustaa, että talouden toipuminen on alkanut. Talous toipuu kuitenkin hitaasti. Viime vuoden tasolla Suomen talous on vasta vuonna 2022.

Monet viime päivien taloustiedot ja -ennusteet ovat keskenään ristiriitaisia samoin kuin terveysriskeihin liittyneet ennakoinnit koronan riehaantuessa pahimmilleen. Yhteistä ennusteille on niitä leimaava epävarmuus tulevasta.

Valtiovarainministeriön mukaan talous supistuu tänä vuonna kuusi prosenttia. Ennuste on hiukan synkempi kuin edellinen, huhtikuun arvio. Ministeriö olettaa, että menossa oleva toinen neljännes jää koko vuoden heikoimmaksi. Suurin epävarmuustekijä on, tuleeko koronan toinen aalto vai ei.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Karmeista syöksylaskuluvuista huolimatta esimerkiksi Danske Bankissa nähdään, että huhtikuun talouskehitys ei ollut niin huono kuin ennustettiin. Nyt elpymisen uskotaan vauhdittuvan. Samoin uskoo talous- ja henkilöstöhallinnon konserni Accountor. Sen mukaan pienten ja keskisuurten yritysten liikevaihto kaikilla toimialoilla on lähtenyt kesäkuussa reippaaseen kasvuun.

Ministeriössäkin uskotaan toipumisen alkavan palvelujen kysynnän kasvusta. Yksityinen kulutus palautuu ennalleen kuitenkin vasta aikaisintaan ensi vuonna. Teollisuudessa, viennissä ja rakentamisessa on vaikeampaa. Nämä alat toipuvat hitaammin. Ratkaisevaa on myös uusien investointien määrä ja ajoitus.

Käänteen vaikeudesta kertoo esimerkiksi se, että Tilastokeskuksen mukaan työpäiväkorjattu tuotanto laski huhtikuussa 7,9 prosenttia vuodentakaisesta. Huhtikuussa teollisuuden liikevaihto putosi 10,4, palvelualoilla 16,9 ja kaupan alalla 6,2 prosenttia. Viennissä liikevaihto väheni voimakkaimmin elintärkeässä metsäteollisuudessa.

Ministeriön madonlukujen merkitys on siinä, että niille hallitus rakentaa syksyllä perustan ensi vuoden ja seuraavien vuosien budjeteille. Syksyllä on löydettävä ratkaisuja julkisen talouden alijäämän holtittomalle kasvulle ja velkaantumisen jarrutukselle. Keskiössä on työllisyyspolitiikka. Nyt työllisten määrä vähenee ja työttömyys kasvaa. Ministeriö ennustaa tilanteen tasaantuvan ensi vuonna ja työllisten määrän alkavan kasvaa vuonna 2022.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi