Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Oppivelvollisuusmuutostakin voitava tarkastella uudestaan

Laaja asiantuntijajoukko vaatii vähintäänkin lykkäämään oppivelvollisuuden laajentamista (Karjalainen, 16.6.). Hallituksen esitysluonnos sai paljon kritiikkiä päättyneellä lausuntokierroksella.

Onkin hämmentävää, että hallituspuolueet - keskusta epäröiden - on hirttäytymässä alkuperäiseen aikatauluun, jonka mukaan oppivelvollisuus ulotettaisiin 18-vuotiaisiin, ja toisesta asteesta tulisi maksutonta vuoden 2021 alusta alkaen - siis puolen vuoden kuluttua.

Monissa lausunnoissa uudistuksen tavoitteita pidetään kannatettavina mutta aikataulua liian kireänä ja hallituksen uudistamiseen kaavailemaa rahasummaa liian pienenä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On sinänsä täysin selvää, että koronalamasta selviämiseen tarvitaan muun muassa entistä parempaa koulutustasoa ja erityisten nuorten yhteiskunnassa pysymisen tukemista. Kuitenkin herättää kummastuttaa, että hallitus tuntuu olevan täysin kuuro esitysluonnoksesta lausuntokierroksella saamastaan palautteesta.

Miksi lausuntokierroksia järjestetään, jos niillä ei ole vaikutusta?

Suomen tilanne on nyt aivan toinen kuin hallitusohjelmasta päätettäessä. Tämä on jo monessa asiassa jouduttu toteamaan. Ei oppivelvollisuuden jatkaminen voi elää omaa elämäänsä.

Ensi talvena tullaan käyttämään paljon rahaa ja voimavaroja etäkoulun osalle oppilaista aiheuttaman osaamisvajeen paikkaamiseen. Vajetta on jo ennestään paljon juuri niillä oppilailla, joille toiselle asteelle siirtyminen tai siellä pysyminen aiheuttaa ongelmia.

Tärkeä tapa kannatella nuoria on aloituspaikkojen lisääminen.

Tinkimään joudutaan myös hoitajamitoituksen parantamisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi