Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Tasapainoilua Ylen ja lehdistön välillä

Medialiiton vuonna 2017 EU:n komissiolle tekemä kantelu Ylen verkossa jakamasta aineistosta on nyt poikimassa uuden Yle-lain. Liikenne- ja viestintäministeriö esittää, ettei Yle saisi enää julkaista pelkkää tekstisisältöä vaan sen aineiston pitää olla pääosin audiovisuaalista.

Medialiiton huoli oli, että Yle kilpailee yksityiset lehtitalot hengiltä uutisjuttujen julkaisemisella ja saadessaan julkisesta rahoituksesta kohtuuttoman kilpailuedun. Medialiiton huolena oli, että Ylen ilmaiseksi jakamat uutiset median muun ilmaissisällön kanssa riittävät monelle, ja tämä syö maksullisten lehtien tilausten määrää. Samalla se kaventaa monipuolista ja monisisältöistä mediakenttää ja kaventaa sananvapautta.

Jos lakiesitys hyväksytään, Suomen Yleisradio toimii samassa linjassa monien muiden länsieurooppalaisten yleisradioyhtiöiden kanssa. Uusi laki selkeyttää Ylen toiminnan rajoja, ja se onkin tarpeen uutisten koko julkaisuympäristön muutoksen myötä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhä suurempi osa ihmisistä hakee uutiset verkosta yhä nopeatempoisemmin. Niin Ylen pääuutislähetysten kuin painettujen lehtienkin asema uutisvälityksen kuninkaina horjuu. Uudet, selkeät perussäännöt uutisvälitykselle ovat siis tarpeen.

Kun Yleisradion julkaisutoiminnan ehtoja kiristetään, on pidettävä samalla kuitenkin visusti huoli siitä, että sen toimintaedellytykset ja riippumattomuus säilytetään riippumatta poliittisista virtauksista ja eduskunnan kokoonpanosta.

Yleisradiota ei ole varaa heikentää, mutta samoin myös maksullisen sanoma- ja aikakauslehdistön toimintaedellytyksistä on pidettävä huolta. Valtiovalta on lupaillut, juuri mitään ei ole kuulunut.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi