Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Yritysten ja kuntien pelastamista jatkettava

Vaikka koronataudin toista aaltoa ei tulisikaan, on valtiovallan jatkettava kuntien ja yritysten voimakasta tukemista myös ensi vuonna ja ehkä seuraavanakin. Tälle näyttää olevan tuoreen kyselyn perusteella vahva suomalaisten tuki (HS, 22.6.). Kyselyyn vastanneista 59 prosenttia, eli enemmistö, pitää hallituksen tähänastisia toimia oikeanlaisina.

Kaikille ei ole kuitenkaan vielä kirkastunut, että määrätietoista jatkoa tarvitaan heti syksyllä. Hallituksen budjettiriiheen kasautuu ennennäkemättömiä paineita. Keskeisillä hallituspuolueilla tiedetään olevan ristivetoa, mihin ja millaisella aikataululla rahaa aiotaan käyttää. Ongelma on joka tapauksessa yhteinen koko Suomelle. Hätäavun antamista on jatkettava koronavaurioiden paikkaamiseksi. Samalla on luotava kestäviä, useampivuotisia keinoja talouden ja työllisyyden kääntämiseksi uudelleen kasvu-uralle.

Tarvittavat lisämiljardit otetaan lainarahalla. Valtion kiivas velkaantuminen ei pelota hallituspuolueita, ja oppositiotakin vain sen verran kuin sen rooliin kuuluu. Vaikka hallitus nyt sitookin myös seuraavan hallituksen käsiä velkamyllyyn, ei nykymeno voi kuitenkaan jatkua monta vuotta. Velan huoleton kasvu on otettava jämäkästi haltuun, jotta julkisen talouden kehitys saadaan käännetyksi kohti tasapainoisempaa tilaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilanne hämmentää paitsi päättäjiä myös tavallisia suomalaisia. HS-kyselyyn vastanneista prosenttia pitää hallituksen taloustoimia koronan vaikutusten hillitsemiseksi liian vähäisinä. Yhtä suuren joukon mielestä tehdyt toimet olivat liiallisia. Kaikkein kriittisimpiä ovat perussuomalaisten kannattajat. Heistä merkittävä osa pitää tukitoimia liian vähäisinä ja osa taas ylimitoitettuna.

Samaa väärin sammutettu -henkeä on myös yrityskentällä. Yrityksille annettiin ensin kehitystukea, kun olisi tarvittu nopeaa tukirahaa kiinteisiin kustannuksiin toiminnan turvaamiseksi ja konkurssien välttämiseksi. Suomen Yrittäjien mukaan nyt alkanut rajoitusten purkaminen auttaa, mutta silti lisää tukea tarvitaan heti syksyllä aiemmin lykättyjen verojen ja maksujen hoitamiseksi. Yrittäjät haluavat pitempiaikaisia maksuohjelmia verottajan ja eläkeyhtiöiden kanssa.

Lisärahan tarpeen mittaluokasta kertoo Kuntaliiton tuore arvio: korona heikentää kuntataloutta vielä ensi vuonna 1,7 miljardilla eurolla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi