Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Askel askeleelta kohti kokonaan savutonta Suomea

Asenteet muuttuvat hitaasti, mutta kuitenkin. Tupakkalakia aiotaan kiristää askel askeleelta kohti kokonaan savutonta Suomea. Tämä on viisas linjaus ja se saa vankan tuen taakseen suomalaisilta.

Neljä viidestä suomalaisesta pitää hyvänä tavoitetta savuttomasta Suomesta. Tupakoivista samaa mieltä on 41 prosenttia, ilmenee tiistaina julkaistusta kyselytutkimuksesta. Sen teetti kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry.

Saman kyselyn perusteella suurin osa suomalaisista kannattaa parveketupakoinnin kieltämistä lailla. Joka neljäs vastustaa kieltoa. Tupakointi vaikuttaa näkemyksiin. Ei ole yllätys, että enemmistö tupakoivista vastustaa kieltämistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Parveketupakointi halutaan kieltää, koska asuntoihin tunkeutuva tupakansavu on terveysriski, ei pelkästään viihtyisyyshaitta. Nykyään kieltoon vaaditaan taloyhtiön yksimielinen päätös. Ministeriöstäkin on ehdotettu lakimuutosta, jotta enemmistöpäätös riittäisi.

Tupakointi Suomessa on vähentynyt kaikissa ikäluokissa. Myönteisen kehityksen vauhdittamiseksi ASH-järjestö ehdotti keväällä tupakan ostoikärajan nostamista 20 vuoteen. Sen uskotaan vähentävän tupakoinnin aloittamista. Useimmat kun aloittavat tupakoinnin alle 20-vuotiaina.

ASH:n mukaan 70 prosenttia suomalaista kannattaa ikärajan nostoa 20 vuoteen. Kyselyyn vastasi 2?500 suomalaisista eri puolilta maata.

Tupakoinnin ikäviä lieveilmiöitä on tumppien heittäminen maahan. Tässäkin suomalaiset ovat valmiita nykyistä kovempiin otteisiin. Enemmistö ymmärtää tumpit ja nuuskapussit vaarallisiksi ympäristöjätteiksi. Siksi enemmistö puoltaa sakotuksen aloittamista ja siivouksen korvausvastuuta tupakkajäteille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi