Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Kunnissa ja maakunnissa tehdään tärkeää ilmastotyötä

Ilmastonmuutoksen hillinnässä tärkeässä roolissa ovat kunnat ja maakunnat. Kunnissa tehdään keskeiset päätökset, joilla vaikutetaan ilmastopäästöihin. Näitä ovat esimerkiksi kuntien energia- ja liikenneratkaisut. Maakunnissa voidaan koordinoida ja ohjailla kuntien ilmastohankkeita.

Pohjois-Karjala otti ison askelen ilmastotyössä, kun maakunnasta tuli kesäkuussa Suomen viides Hinku-maakunta. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto haki Hinku-maakunnan statusta viime lokakuussa, kun kriteerit täyttyivät eli maakunnan Hinku-kuntien asukasmäärä ylitti 80 prosenttia maakunnan kokonaisasukasmäärästä ja maakunta oli sitoutunut päästövähennystavoitteisiin. Hinku-maakunnan statuksen myöntää Suomen ympäristökeskus.

Hinku-maakunnat sitoutuvat yhdessä alueen Hinku-kuntien kanssa vähentämään maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Pohjois-Karjalasta Hinku-verkostoon kuuluu kahdeksan kuntaa: Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu ja Tohmajärvi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt loppujenkin maakunnan kuntien olisi syytä liittyä Hinku-verkostoon, sillä kunnilla on ilmasto-ohjelmat, jotka todennäköisesti varsin helposti istuvat Hinku-kriteereihin. Lisäksi muutos voi olla varsin helppo. Esimerkiksi Outokumpu vähensi polttoaineiden käytöstä syntyviä päästöjä 60 prosenttia vaihtamalla lämpölaitoksessa raskaan polttoöljyn puuhakkeeseen.

Kaikkien Pohjois-Karjalan kuntien kuuluminen Hinku-kuntiin vahvistaisi tuoreimman Hinku-maakunnan viestiä muualle Suomeen ja maailmalle. Täällä tehdään maakuntaliiton johdolla ilmastoystävällistä tulevaisuutta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi