Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Saimaa-ilmiöön tarvitaan nyt vahvaa sitoutumista

Haku Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026 jatkuu Suomessa edelleen kolmen kaupungin ja niitä laajemman seutukunnan kilpailuna. Savonlinna, Oulu ja Tampere seutukuntineen työstävät vielä vuoden hakemuksiaan ennen lopullista valintaa, sillä kaikki kolme hakijakaupunkia pääsivät keskiviikkona jatkoon ensimmäiseltä hakukierrokselta.

Kulttuuripääkaupunkia valitseva eurooppalainen asiantuntijaraati ei ottanut ensimmäisellä kierroksella huomioon hankkeiden rahoitusta. Päätös suosi Savonlinnan ja koko Itä-Suomen yhteistä Saimaa-ilmiö-hakemusta. Savonlinna, Joensuu, Kuopio, Mikkeli ja Lappeenranta sekä alueen neljä maakuntaliittoa ovat sitoutuneet tukemaan kulttuuripääkaupunkihanketta yhteensä viidellä miljoonalla eurolla, mikäli valinta osuu Savonlinnaan. Tampereen ja Oulun seudulla rahaa on luvassa moninkertaisesti, 20-25 miljoonaa euroa. Rahalla Saimaa-ilmiö ei tätä kisaa tule voittamaan.

Toisella hakukierroksella onkin panostettava kulttuuripääkaupunkivuoden sisällön hiomiseen. Siihen vaikuttaa nyt myös koronavirusepidemia, jonka takia kaikki kolme hakijakaupunkia pääsivät jatkoon. Asiantuntijaraadin mukaan pandemia on muuttanut tapaa kuluttaa kulttuuria, ja se on huomioitava hakemuksissa. Kriteeri saattaa suosia teknologiapainotteista Oulua, sillä kulttuuria kulutetaan nyt entistä enemmän digitaalisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saimaa-ilmiön on houkuteltava itäsuomalainen teknologiaosaaminen kulttuuripääkaupunkivuotta innovoimaan. Kulttuuripääkaupunkivuoteen on kuusi vuotta aikaa, ja tavat kuluttaa kulttuuria ja osallistua siihen voivat muuttua merkittävästi koronaepidemian pakottaman digiloikan ansiosta.

Kaikkein eniten Saimaa-ilmiö tarvitsee alueen vahvaa sitoutumista ja innostumista hankkeeseen. Ilmiötä on myös kaupunkien ja maakuntien johdoissa rummutettava niin, että kaikki itäsuomalaiset ja muutkin sen tuntevat ja haluavat siihen osallistua.

Kulttuuripääkaupunkivuoden eteen tehtävä työ ei mene hukkaan, sillä ideoita voi ja pitää hakijakaupungeissa toteuttaa, vaikka titteliä ei saisikaan. Itä-Suomen hakemuksessa tällainen on esimerkiksi idea Saimaan kulttuuripääkaupunkivuodesta kussakin alueen kaupungissa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi