Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Tasa-arvo vaatii vielä työtä tasa-arvon mallimaassakin

Työelämän ja perheiden tasa-arvon parantaminen sekä sukupuoleen kohdistuvan syrjinnän ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen ovat torstaina hyväksytyn hallituksen tasa-arvo-ohjelman keskeisiä teemoja.

Vaikka Suomea pidetään jo yhtenä tasa-arvon mallimaista, tekemistä riittää yhä. Perhevapaita pitävät yhä enimmäkseen naiset, naisten palkkataso on yhä miehiä alhaisempi ja naisiin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen häirintä ovat ongelmia.

Myös miehiin kohdistuu tasa-arvo-ongelmia esimerkiksi tilanteissa, joissa miehet syrjäytetään lasten kasvatuksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tasa-arvo ei liity pelkästään sukupuoleen, vaan erilaisiin vähemmistöihin kuuluvilla tasa-arvo on kaukana arjesta sukupuolesta riippumatta. He kokevat esimerkiksi syrjintää ja etnisiin ryhmiin kuuluessaan myös rasismia.

Tasa-arvon edistämisessä on ryhdyttävä tuumasta toimeen. Yksi keskeisimpiä on tasa-arvon edistäminen työ- ja perhe-elämässä. Se vaatii perhevapaauudistuksen siten, että pienten lasten hoito jakautuu tasaisesti vanhempien kesken. Myös muutosta asenteissa tarvitaan.

Työelämässä on päästävä eroon raskaussyrjinnästä, sillä se on voinut osaltaan vaikuttaa syntyvyyden huolestuttavaan laskuun. Raskaus ei voi olla syy päättää työsuhde. Myös ikäsyrjinnästä rekrytointitilanteissa on päästävä eroon.

Sukupuolten palkka-eroa on korjattava lisäämällä palkkatietojen avoimuutta. Palkkauksessa tasa-arvo on tärkeää myös siksi, että palkka vaikuttaa eläkkeeseen.

Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma on saatava nopeasti käyntiin etenkin kun koronaepidemia ja ihmisen sulkeutuminen koteihinsa on voinut entisestään lisätä väkivaltaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi