Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Lihan syönti vähenee, laatuvaatimus korostuu

Korona-aika on muuttanut tottumuksia kotiruokailussa. Silti tänäänkin monessa kotigrillissä tirisee liha: broileria, sikaa tai nautaa.

Käänne on kuitenkin tapahtunut, ilmenee Luonnonvarakeskuksen (Luke) kokoamista viime vuoden ennakkotiedoista. Pitkään jatkunut lihansyönnin kasvu on kääntynyt laskuun. Sian- ja naudanlihan kulutus on vähentynyt, kun taas siipikarjanlihaa syötiin enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kulutustottumusten muutos on jatkuvaa liikettä. Lihansyönnin vähenemiseen vaikuttaa osaltaan lihaa korvaavien tuotteiden tarjonnan ja suosion kasvu. Viljan kokonaiskulutus lisääntyi reilut kaksi kiloa henkeä kohti vuosina 2018-2019. Erityisesti kaurabuumi näyttää voimistuneen tasaisemman vaiheen jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös ruokaskandaalit vaikuttavat kulutukseen. Niistä viimeisin on saksalaisen teurastamojätin Tönniesin epäonnistuminen työntekijöidensä koronasuojauksessa. Tapauksen opetus suomalaisille korostaa työturvallisuuden merkitystä elintarviketeollisuudessa. Hyvää ei saa halvalla, ja Suomessakin on riskejä. Silti voidaan luottaa viranomaisten ja tuottajien vakuutukseen: lihantuotanto ja koko ruokaketju hoidetaan vastuullisesti, eettisesti ja terveellisesti.

Kuluttajille se tarkoittaa valmiutta ymmärtää, että vastuullisesti tuotettu ruoka ei ole kaikkein halvinta.

Luken mukaan suomalaiset söivät viime vuonna lihaa lähes 80 kiloa henkilöä kohti, mikä on puolisentoista kiloa edellisvuotta vähemmän. Eniten syötiin sianlihaa, noin 30 kiloa. Sianlihan suosiota selittää suomalaisten suuri mieltymys jauhelihaan. Paljon sikaa käytetään myös leikkeleisiin ja makkaroihin.

Maidon, juuston ja voin kulutuksen väheneminen jatkui viime vuonna. Maitoa juotiin kaikkiaan 102 litraa henkeä kohti. Juustoja syötiin noin 25 kiloa ja voita kului 3,3 kiloa.

Tiedetään, että monipuolinen ruokavalio on terveydelle hyväksi. Tässäkin suomalaisten kulutustottumukset muuttuvat hitaasti. Siipikarjanlihan suosion kasvu paikkaa suositusta vähentää punaisen lihan syömistä. Kalan syömisessä se ei näy, vaan kokonaiskulutus pysyi noin 15 kilossa henkeä kohti. Vihannesten käyttö on lisääntymässä. Tuoreita vihanneksia syötiin arviolta 66 kiloa henkilöä kohti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi