Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Kielteinen suhtautuminen rahapelaamiseen yleistyy

Valtion rahapeliyhtiö Veikkaus vähentää peliautomaattien määrää vuoden loppuun mennessä 8?000 automaatilla. Pudotus on merkittävä, sillä vuoden alussa niitä oli kaupoissa, kioskeissa, ravintoloissa ja liikenneasemilla yhteensä 18?500 kappaletta. Karsintaa tehdään, jotta lisääntyneiden peliongelmien kasvu saataisiin taittumaan.

Automaattien vähentäminen on samassa linjassa suomalaisten mielipiteiden kanssa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen kyselyn mukaan suhtautuminen rahapelaamiseen on aiempaa kielteisempää. Enemmistö kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että rahapelien pelaamiseen on liikaa mahdollisuuksia ja että pelaaminen on vaaraksi perhe-elämälle.

Peräti 91 prosenttia suomalaisista katsoo, että rahapelien pelaamiseen ei pitäisi kannustaa. Sitä tekee runsastunut mainonta. Se ei ole kuitenkaan ainoa selittäjä. Sekä kotimainen että ulkomainen lisääntynyt tarjonta ja pelimahdollisuudet lisäävät pelaamista ja siitä aiheutuvia ongelmia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomessa pohditaan keinoja tilanteen tervehdyttämiseksi. Automaattien vähentäminen ja mainonnan suitsiminen ovat jo tekeillä. Lisäksi harkitaan peliautomaattien sijoittamista erillisiin pelisaleihin. Sitä kannattaa THL:n kyselyssä niukka enemmistö (52 prosenttia) suomalaista. Määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin vastaavassa kyselyssä vuonna 2015.

Peliautomaattien siirto nykyisiltä paikoilta erillisiin valvottuihin tiloihin ei kuitenkaan onnistu kaikilta ja kaikkialla. Automaatit ovat tärkeä tulonlähde huoltoasemille ja pienille kaupoille, joten niitä ei olisi vara menettää.

Pelaamisen vähentäminen ja väheneminen leikkaa myös valtiolle kertyviä rahoja. Tuotoilla tuetaan muun muassa tiedettä ja taidetta, kulttuuria, liikuntaa ja nuorisotyötä. Osa tuotosta käytetään peliongelmien vähentämiseen. Kun tuotto pienenee, riittää vähemmän rahaa moneen hyvään asiaan.

Ongelmia ja riskejä pyritään vähentämään tuomalla automaatteihin pakollinen tunnistautuminen vuoden 2022 alusta lähtien. THL:n kyselyssä sitä kannattaa kaksi kolmesta suomalaisesta. Tunnistautumisella estetään alaikäisten pelaamista. Lisäksi se auttaa erilaisten estojen ja pelirajoitusten hyödyntämistä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi