Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Kuluttajien luottamusyrityksiä vahvempaa

Kotitalouksien taloustunnelmat ovat kirkkaasti valoisammat kuin elinkeinoelämällä ja yrityksillä. Kuluttajien luottamus parempaan huomiseen vahvistui kesäkuussa toukokuun lukemista, ilmenee Tilastokeskuksen maanantaina julkaisemasta kyselytutkimuksesta. Kuluttajaluottamus oli huhtikuussa alimmillaan, liki 1990-luvun laman tasolla. Käänne tapahtui toukokuussa, ja nyt elpymistä pidetään jopa yllättävän vauhdikkaana.

Elinkeinoelämä odottaa, että pahin on vielä edessä etenkin vientiteollisuudessa. Uudet tilaukset vähenevät, tuotanto sakkaa ja työttömyys lisääntyy. Oma raskas vaikutuksensa on sillä, jos investointikato toteutuu.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) maanantaina julkaistu kysely kertoo, että luottamusindikaattori on edelleen selvästi pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella teollisuudessa, rakentamisessa, kaupassa ja palvelualoilla. Tosin pientä alakohtaista piristymistä on nähtävissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

EK:n näkemys on hieman ristiriidassa Kauppakamarin viimeviikkoisen kyselyn kanssa. Sen mukaan yrityksissä uskotaan, että koronan aiheuttama syvin aallonpohja on takana. Kyselyyn vastasi yli 2?400 yritystä eri puolilta. Kauppakamarin viestin ydin on rohkaista yrityksiä. Samalla se on realistinen. Vaikka yritysten tilanne on kevättä valoisampi, niin kokonaiskuva on edelleen huono.

Myös kotitalouksia rohkaistaan kuluttamaan, koska yksityinen kulutus on talouden tärkein kulmakivi - vientikysyntään kun kuluttajat eivät voi vaikuttaa. Kulutushaluja säätelevät työttömyys, lomautukset ja yleinen talouden epävarmuus. Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat kesäkuussa edelleen erinomaiseksi. Silti rahankäyttöaikeet kestotavaroihin olivat ennallaan vuoden takaiseen aikaan nähden.

Kesäkuun katsauksen perusteella kuluttajien käsitys Suomen taloudesta on yhä heikko. Suomi yrittää paikata syntyneitä vaurioita ottamalla reippaasti lisää velkaa. Kolme neljästä suomalaisesta on ainakin jonkin verran huolissaan valtion velkaantumisesta (HS-gallup, 29.6.). Joka kolmas on huolissaan paljon, joka viides suomalainen ei juuri ollenkaan. Enemmistö (54 prosenttia) ymmärtää velan ottamisen olevan tässä tilanteessa välttämätöntä, jotta kriisistä selvitään. Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat ovat eniten huolissaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi