Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Vladimir Putin sementoi yksinvaltaansa Venäjällä

Venäläiset äänestävät tänään keskiviikkona perustuslakimuutoksista. Virallinen äänestyspäivä on tänään, mutta äänestää on voinut jo usean päivän ajan eri tavoilla.

Kyseessä ei ole kansanäänestys vaan kannatusäänestys, jonka lopputulos tiedetään. Ja vaikka ei tiedettäisikään, ei sillä ole väliä, koska parlamentti on lakimuutokset hyväksynyt ja presidentti Vladimir Putin ne vahvistanut. Äänestys on näennäisdemokraattinen näytelmä parhaaseen tai pahimpaan venäläiseen tyyliin.

Perustuslakiin on tulossa kymmeniä muutoksia. Ne kaikki on kytketty tässä äänestyksessä yhteen. Jos kannattaa esimerkiksi pienten eläkkeiden ja minimipalkan nostamista, sallii samalla jatkoajan presidentti Putinin valtakausille. Putin voi halutessaan jatkaa presidenttinä jopa vuoteen 2036 saakka, jolloin hän on 84-vuotias. Lisäksi perustuslakiin on räätälöity muutoksia, jotka mahdollistavat valta-aseman sen jälkeenkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Putinin suosio on laskenut ja laskussa edelleen. Yhä suurempi joukko venäläisiä on sitä mieltä, että jo parikymmentä vuotta kovalla kädellä hallinnut Putin ei pysty niihin uudistuksiin, joita esimerkiksi Venäjän taloustilanne kipeästi tarvitsee.

Kun tyytymättömyys kasvaa, kovenee Putinin vastustajien ääni. Tässäkin äänestyksessä on epäilty epäselvyyksiä, vilppiä ja painostusta.

Muulle maailmalle ja kansainväliselle vuoropuhelulle Putinin pitkä jatko merkitsee kauhun tasapainon jatkumista. Hänet tunnetaan ja hänen tapansa toimia tiedetään. Se ei välttämättä ole huono asia muille maille. Tilanne on sama suomalaisille. Maiden suhteet ovat kunnossa ja vuoropuhelu toimii Venäjän ja Suomen johdon välillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi