Torstai, 6.8.2020 
Keimo, Toimi
Pääkirjoitus

Puola pysyy kivenä EU:n kengässä

  • Karjalainen
Puolan presidentinvaaleissa istuva presidentti, konservatiivinen ja kansallismielinen Andrzej Duda sai jatkopestin. Voitto vahvistaa Puolan EU-vastaista linjaa, johon kytkeytyvät vahvasti konservatiiviset ja äärioikeistolaiset arvot: homoliittojen vastustaminen, piittaamattomuus ilmastonmuutoksesta ja jopa näin koronapandemia-aikana rokotevastaisuus.

Duda edustaa hallitsevaa Laki- ja oikeus -puoluetta, vaikka ei virallisesti ole puolueen jäsen. Presidenttinä toimiessaan hän on toiminut puolueen takuumiehenä allekirjoittaessaan lakeja, joilla on heikennetty oikeuslaitoksen riippumattomuutta, vähemmistöjen oikeuksia, sananvapautta ja median toimintamahdollisuuksia. Puolassa presidentillä olisi mahdollisuus veto-oikeutta käyttämällä myös torjua tällaisten lakien säätäminen.

Vaalituloksen myötä Puola kääntyi ainakin muutamaksi vuodeksi yhä vahvemmin Unkarin tielle, jolla murennetaan pohjaa EU:lta mutta samalla nautitaan unionin maksamista runsaista tuista. Koronapandemiasta toipumiseen tarkoitetusta 750 miljardin euron elpymisrahastostakin Puola olisi saamassa kolmanneksi eniten rahaa, vaikka maa ei ole kovin paljon pandemiasta kärsinyt.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolan vaalitulos saattaakin sävyttää loppuviikosta kokoontuvaa ylimääräistä EU-maiden johtajien kokousta, jossa pitäisi sopia elpymisrahastosta ja EU:n rahoituskehyksestä vuosille 2021-27. Rahoituskehystä on yritetty kytkeä Puolan takia EU:n oikeusvaltioperiaatteeseen, mutta tuloksetta.

Vaikka Puolan vaalitulos vahvisti kansallismielisten valtaa, toi se esiin myös maan kahtiajakautuneisuuden. Pää­oppositiopuolueen Kansalaisfoorumin ehdokas, pääkaupungin Varsovan liberaali pormestari Rafal Trzaskowski antoi myrskyvaroituksen saatuaan vaalien toisella kierroksella lähes puolet äänistä.

Kuten kuvaan kuuluu, kansallismielinen Duda keräsi äänensä maaseudulta, teollisuustyöntekijöiden parista ja pienemmistä kaupungeista. EU-myönteistä, nykyistä suvaitsevaisempaa ja ilmastoystävällisempää Puolaa ajavaa Trzaskowskia tukivat kaupunkilaiset, korkeasti koulutetut ja nuoret. Laki ja oikeus -puolue on niittänyt suosiota jakamalla auliisti kansalaisille sosiaaliturvaetuuksia, mutta jatkossa taistelu arvoista kovenee.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi