Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Pääkirjoitus

Tokio odottaa olympialaisia jatkuvassa epävarmuudessa

  • Karjalainen
Tänään pitäisi olla Tokion, koko Japanin ja vanhan kliseen mukaan koko maailman urheilevan nuorison suuri päivä: kesäolympialaisten varsinaiset kilpailupäivät alkaisivat jälleen kerran entistä komeampien avajaisten jälkeen.

Niin uskaltaa sanoa, vaikka avajaiset jäivät näkemättä niin kuin kaikki urheilusuorituksetkin jäävät. Korona vei olympialaiset niin kuin melkein kaiken muunkin tänä vuonna koko maailmasta.

Japani yritti pitkään pitää olympia-aatetta hengissä koronaviruksen jo levitessä. Japanilaispäättäjät uskoivat olympiakisojen toteutumiseen pitkään senkin jälkeen, kun niiden peruuntuminen oli täysin selvää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olympialaisissa ja niitä seuraavista paralympialaissa kyse on urheilusta mutta paitsi paikallisesti myös maailmanlaajuisestikin valtavista taloudellisista panostuksista ja nyt siis tappioista. Olympia-kilvan häviö ei varmasti harmita Istanbulia nyt lainkaan.

Vanhat otsikot ovat jälleen ajankohtaisia: Tokion olympialaisiin on tasan vuosi aikaa. Otsikot saattavat tosin olla taas yhtä katteettomia toiveita kuin vuosi sitten. Nyt siihen osataan myös varautua.

Jos koronarokotetta ei saada yleiseksi ja tehokkaaksi noin puolen vuoden kuluessa, Tokio joutuu kokonaan hylkäämään haaveensa olympiaisännyydestä. Olympialaisten kaltaista valtavaa ihmismassojen liikuttelua ympäri maailmaa ei voida nykyisen kaltaisissa olosuhteissa ajatellakaan.

Taloudellisista intresseistä huolimatta sillä ei olisi koronalta tähän asti hyvin säästyneiden japanilaistenkaan tukea.

Toivottavasti kaikella Tokioon julkisella ja yksityisellä rahalla olympialaisia varten rakennetulla on pysyvää käyttöä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi