Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Pääkirjoitus

Tarrautuminen valtaan olisi jo vaarallista

  • Karjalainen
Demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin etumatka gallupeissa, paheneva koronavirustilanne ja mustien oikeuksia tukevat mielenosoitukset ovat ajaneet Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin nurkkaan, josta on vaikea päästä pois.

Presidentinvaaleihin on aikaa reilut kolme kuukautta, eikä Trump näytä sulattavan edessä häämöttävää tappiota. Samaan aikaan Biden varmistelee voittoaan valitsemalla varapresidenttiehdokkaakseen todennäköisimmin mustan naisen.

Trump sen sijaan tukeutuu entistä voimakkaammin perusäänestäjäkuntaansa, johon kuuluu muun muassa aseistautuneita oikeistoryhmiä mutta myös tavallisia amerikkalaisia, joilla on piilorasistisia asenteita. Trump on esimerkiksi lähettänyt liittovaltion joukkoja Portlandiin sekä muihinkin demokraattien hallitsemiin kaupunkeihin, joissa on osoitettu mieltä rasismia ja poliisin väkivaltaa vastaa. Trump perustelee toimia lain ja järjestyksen ylläpitämisellä, mikä vetoaa hänen kannattajakuntaansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liittovaltion joukkojen lähettäminen kaupunkeihin on hyvin poikkeuksellista ja muistuttaa etäisesti Venäjän toimia Krimillä. Kuten Krimillä, joukot ovat liikkuneet tunnuksettomina. Erona Krimin valtaukseen on se, että Portlandissa joukkoja on käytetty ihmisiä ja vieläpä oman maan kansalaisia vastaan.

Koronaviruksen voimallinen eteneminen Yhdysvalloissa tuo oman yllätyksellisen mausteensa vaaliin. Koska tilanne pahenee Trumpin kannalta tärkeissä osavaltioissa, Trump taipui suosittelemaan kasvomaskin käyttöä ja on perunut kampanjatilaisuuksiaan. Yksi näistä osavaltioista on Florida, jossa asuu paljon iäkkäitä suomalaistaustaisia ihmisiä.

Yhdysvalloissa on myös herännyt epäilyksiä siitä, että Trump ei tule hyväksymään mahdollista tappiotaan marraskuun vaalissa (HS, 21.7.). Hän rummuttaa jo, että postiäänet mahdollistavat petoksen. Koronavirusepidemian takia postiäänestystä voidaan joutua laajasti käyttämään.

Diktatuureista tuttu tilanne olisi täysin poikkeuksellinen ja pöyristyttävä länsimaisessa demokratiassa?-?vallasta juopunut hallitsija ei suostu vallastaan luopumaan, vaikka kansa olisi äänestänyt tosin. Länsimaissa voidaan kuitenkin olettaa, ettei armeija sotkeentuisi tilanteeseen ja se ratkeaisi rauhanomaisesti. Silti Yhdysvallat on vaarallisella tiellä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi