Keskiviikko, 27.1.2021 
Viljo
Pääkirjoitus

Vihdoinkin puheterapeuttien koulutus Joensuuhun

  • Karjalainen
Torstaina saatiin hyviä uutisia Itä-Suomeen. Logopedian eli puheterapeuttien koulutus alkaa vihdoin Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella syksyllä 2021. Asiasta päätettiin valtioneuvoston yleisistunnossa opetus- ja kulttuuriministeriön esityksestä.

Logopedian koulutusvastuun saaminen Joensuuhun on enemmän kuin tarpeen. Puheterapeuteista on ollut huutava pula koko maassa ja erityisesti Itä-Suomessa jo pitkään. Pohjois-Karjalassa puheterapeutille pääsyä on joutunut jonottamaan kuukausia, jopa vuodenkin.

Alan koulutus on tähän mennessä keskitetty Helsinkiin, Ouluun, Tampereelle ja Turkuun. Koulutuspaikkoja on ollut vähän tarjolla, ja niistä on käyty kovaa kilpailua. Muualla valmistuneet eivät ole hankkiutuneet Itä-Suomeen töihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuussa logopedian koulutukseen otetaan 25 opiskelijaa. Välittömästi heistä ei ole apua puheterapeuttipulaan, sillä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaminen kestää viisi vuotta. Koulutus kuitenkin takaa sen, että osaavia puheterapeutteja jää koulutuksen jälkeen opiskelupaikkakunnalleen töihin. Töistä ei taatusti ole pulaa.

Uudelle koulutusvastuulle tarvitaan riittävät resurssit eli lisärahoitusta ministeriöltä. Pelkkä koulutus ei riitä, vaan myös tutkimusta on tehtävä. Tutkimustuloksia sovelletaan esimerkiksi puheterapiassa.

Hyvä uutinen samasta valtioneuvoston yleisistunnosta oli myös se, että Karelia-ammattikorkeakoulu sai geronomi (AMK) -tutkintonimikettä koskevan koulutusvastuun. Geronomit edistävät ikääntyneiden hyvinvointia ja terveyttä. Myös heille on runsaasti töitä tarjolla harmaantuvassa yhteiskunnassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi