Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Pääkirjoitus

Koronakesä on myös onnettomuuskesä

  • Karjalainen
Suomessa eletään ennennäkemätöntä kesää, ja syyllisiä on kaksi: säät ja koronavirus. Ulkomaan aurinkorannoilla loikomisen sijaan suomalaiset lomailevat nyt kotimaassa, ja välillä melkoisesti koheltaen. Se alkaa vähitellen näkyä tilastoissakin.

Vielä on tutkijoilla selvittämistä, mistä johtuu vain tuntuuko pelkästään, että monenlainen epäjärjestys on lisääntynyt. Tavallisuudesta poikkeavia tulipaloja on ollut ympäri maan, samoin kummallista väkivaltaa.

Järkyttävin on keskisuomalaisen poliitikon pahoinpitely, jossa hengen lähtö oli hiuskarvan varassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rikos on selvitettävä juurimultiaan myöten, sillä suomalaisen yhteiskunnan erinomaisuutta on perinteisesti mitattu sillä, miten vapaasti ja turvallisesti kaikilla yhteiskunnan tasoilla toimivat poliitikot voivat elää ja liikkua.

Poliittisten mielipiteiden vastustaminen väkivallan keinoin ei saa juurtua Suomeen.

Ylinopeudet, rattijuopumukset ja liikenneonnettomuudet ovat uutisten peruskauraa, mutta tänä kesänä niidenkin määrä tuntuu kasvavan. Kaasujalka on herkkä, kun elämä tuntuu taas vapaalta.

Myöhemmin selviää, mikä osuus liikenneonnettomuuksien määrään on äkkinäisten kuskien ja kuljettajalle vieraiden autojen lisääntymisellä liikenteessä.

Kotimaan matkailun yleisen kasvun ohella autojen vuokraaminen on lisääntynyt. Perheet haluavat matkustaa lomalla, mutta julkisia kulkuneuvoja vältellään yhä.

Myös veneilemässä on tavallista enemmän äkkinäisiä, sillä venekauppa on käynyt kuin siimaa ja lisäksi myös veneitä vuokrataan aiempaa enemmän. Osalle satunnaisista veneilijöistä alkeellisimmatkin veneliikennesäännöt ovat vieraita.

Oma lukunsa ovat lakkasoille eksyvät, harvakseltaan marjaan lähtijät, kun kotimaan lomakesä ja poikkeuksellisen hyvä marjasato osuivat samalle vuodelle.

Kokeneellekin marjastajalle puhelimen 112-sovellus on paitsi oma turva myös huomaavaisuutta pelastushenkilöitä ja kanssaihmisiä kohtaan.

Joku voi olla vakavassa hengenvaarassa, mutta pelastuslaitoksen resursseista huomattava osa on eksyneitä jäljittämässä. 112-sovelluksen avulla etsintäoperaatio nopeutuu huomattavasti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi