Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Pääkirjoitus

Ryhtiliikkeen paikka koronan torjunnassa

  • Karjalainen
Kevättalven koronavirussokin jälkeen elämä on palautunut jopa hämmästyttävän normaaliksi. Ulkomaanmatkustamista lukuun ottamatta Suomessa eletään nyt käytännössä tavallista kesäelämää.

Suomi on avannut varovaisesti myös ulkorajojaan, mutta tänään nähdään käytännössä, mitä korona-aika jatkossa tarkoittaa: rajoituksia puretaan ja joudutaan jälleen kiristämään. Tästä päivästä alkaen jo kertaalleen poistetut matkustusrajoitukset Itävaltaan, Sloveniaan ja Sveitsiin astuvat uudelleen voimaan.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä on annettu viestiä, että rajoituksia myös muihin maihin saatetaan joutua kiristämään. Ensimmäisenä listalla voivat hyvinkin olla Hollanti ja Belgia, joissa tautitapausten ilmaantuneisuus on hyvinkin paljon yli hallituksen alun perin asettaman rajan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Loppuviikon kiristyspäätöksessä hämmensikin se, ettei näitä maita jo asetettu rajoitusten piiriin. Belgiassa Bryssel on varmasti ongelma, mutta siitä huolimatta on edelleen mentävä terveys edellä, niin kuin hallitus, virkamiehet ja terveysviranomaiset ovat koko ajan vakuuttaneet ja toimineetkin.

Koronan torjunta ja leviämisen rajoittaminen on hallituksen vastuista huolimatta ennen kaikkea jokaisen kansalaisen omassa varassa ja oma tehtävä. Kesämieli on kuitenkin osoittautunut vallattomaksi ja monen suomalaisen muisti lyhyeksi.

Moni näyttää unohtaneen hygienia- ja käyttäytymissäännöt, joiden arveltiin keväällä jo muodostuneen pysyviksi, automaattisiksi tavoiksi. Jälleen annetaan käsipäivää, tungeksitaan kauppajonoissa ja juhlitaan varsinkin pikkutunneilla vieri vieressä.

Käsidesinkin menekki niin ostoslistoilla kuin julkisissa tiloissa on alkanut kutistua. Moni käsidesiä alkupysähdyksessä tuottamaan ryhtynyt firma on jo jättänyt markkinat.

Suomessa on nyt ryhtiliikkeen paikka. Koronatilanne on rauhallinen, mutta entistä tarttuvammaksi muuttunut virus kiertää edelleen keskuudessamme. Tautitapaukset ovat lievästi lisääntyneet.

Yhteinen etumme on, että tilanne Suomessa pysyy hallinnassa. Talouden uuteen rysähdykseen ei kerta kaikkiaan ole varaa.

Keväisen varovaisuuden lisäksi jokaisen on syytä hankkia aktiiviseen käyttöön puhelinsovellus heti, kun se on ladattavissa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi