Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Pääkirjoitus

Kaikkea kuvaamaansa ei ole syytä julkaista somessakaan

  • Karjalainen
Sosiaalisessa mediassa tapaa aika ajoin kuvia tai videoita, joissa näkyy esimerkiksi ilkivallan tekijöitä puuhissaan.

Tällaisen kuvan jakamisessa piilee kuitenkin riski. Kuvan jakaja saattaa syyllistyä kunnianloukkaamiseen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen (Karjalainen, 27.7.).

Julkisella paikalla kuvaaminen ei ole rikos. Jos kuvaa levittää, se voi sitä olla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikä sitten on julkinen paikka ja mikä ei? Pääsääntöisesti sellainen paikka, johon kuka tahansa voi tulla, on julkinen. Vaikkapa tori, kadunvarsi tai kirjasto.

Ihmisen koti ja kotipiha tai ravintola eivät puolestaan ole julkisia paikkoja.

Hyvät tavat on aina syytä muistaa kuvatessakin.

Jos julkisella paikalla sattuu törmäämään vaikkapa ilkivallan tekijöihin tai rikolliseen toimintaan ja saa sen kuvattua, somejakamisen sijaan materiaali kannattaa ja pitääkin toimittaa poliisille (Karjalainen, 27.7.). Se on oikea osoite.

Sosiaalisessa mediassa jakoja kerääviin kuviin ja videoihin liittyy aina toinenkin ongelma. Mistä voidaan päätellä, että ne ovat aitoja ja kuvaavat juuri sitä tilannetta, mistä kuvan jakaja kuvan yhteydessä kertoo?

Tämä on aiheuttanut ongelmia mediassakin. On kerrottu somekuvien perusteella uutisena asioita, jotka ovatkin osoittautuneet jälkikäteen aivan muuksi.

Kun jakaa muiden ottamia kuvia, kannattaa olla edellä mainituista syistä vieläkin tarkempana: onko tämä sitä, miltä näyttää?

Ohje, jota media-alalla pyritään noudattamaan, on hyvä yksityisillekin. Kaikki, mikä on julkista, ei ole julkaistavissa tai sitä ei ole syytä julkaista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi