Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Pääkirjoitus

Kauppahallin sijaintia kannattaa vielä harkita

  • Karjalainen
Joensuun keskustasta on vuosikausien rakentamisen jälkeen sukeutunut tyylikäs ja kompakti alue, jollaisia harvoin näkee maakuntakaupungeissa. Joensuun torilla tietää olevansa kaupungin keskustassa, toisin kuin monissa muissa maakuntakaupungeissa. Niissä sekalainen tori saattaa olla yhdellä reunalla kaupunkia, kaupallinen keskusta kävelykatuineen toisella ja matkailulliset vetonaulat kolmannella reunalla. Joensuussa nämä kaikki ryhmittyvät linjakkaasti torin ympärille.

1920-luvulla tehdyn puistosuunnitelman mukaan uudistettu Vapaudenpuisto on keskustan kruunu. Kriitikoiden on odotettava puiston kasvillisuuden kasvua.

Toinen kruunu on toriparkin rakentamisen myötä uudistettu torialue, jossa työ ei vielä ole valmis. Muun muassa Joensuun uuden kauppahallin sijainnin määräävä asemakaava on muistutusvaiheessa 3. elokuuta saakka. Muistutuksista riippuu, tehdäänkö asemakaavaan vielä muutoksia (Karjalainen, 23.7.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Asemakaavamuutoksessa huomion on vienyt kauppahallin suunniteltu paikka torin aurinkoisella reunalla, Siltakadun varrella. Se oli ehtona sille, että toriparkin rakennuttanut Pohjois-Karjalan Osuuskauppa lähti työstämään myös liikerakennushanketta torille. Kaavan luonnosvaiheen palautteessa uusi sijainti on saanut eniten kritiikkiä.

Sijaintia kannattaakin tarkkaan harkita, ja vielä uudestaan myös PKO:ssa. Uutta kauppahallia on haaveiltu torin pohjoisreunaan, koska siellä aikoinaan sijaitsi monen kaipailema puinen kauppahalli. Kauppahallia on toivottu aurinkoiselle reunalle toria myös siksi, että sen ajatellaan houkuttelevan asiakkaita. Vieläkö näin on? Ilmastonmuutos näkyy jo esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden voimistumisena. Se tarkoittaa muun muassa entistä kuumempia hellejaksoja kesäisin. Kuuman pätsin sijaan moni haluaa jo nyt hakeutua varjoisampaan paikkaan. Esimerkiksi Torikahvio on löytänyt uuden viihtyisän kodin Keskuspuistosta puiden siimeksestä.

Mikäli Carelicumin rakennuksen sisäpihalle päädytään rakentamaan musiikkisali, kauppahallille ravintoloineen aukeaisi aivan uudenlaisia mahdollisuuksia torin Carelicumin-puoleisella reunalla.

Torin asemakaavan muutoksella määritellään kaupunkikuvaa vuosikymmeniksi eteenpäin, ja siksi muutos pitää tehdä harkitusti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi