Lauantai, 24.10.2020 
Asmo
Pääkirjoitus

Valvontaa tarvitaan kesäöinä mutta myös muulloin

  • Karjalainen
Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti rattijuopumuksia. Valvontaa on erityisesti kesämökkipaikkakunnilla koko maassa. Valvontaisku on enemmän kuin tarpeen, sillä kesäaikaan rattijuopumusten ja suurten ylinopeuksien kaltaisten törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrät kasvavat.

Myös kuolemaan johtavista liikenneonnettomuuksista iso osa sattuu kesäisin, jolloin ihmiset liikkuvat enemmän ja huolettomammin. Tänä kesänä erityisesti heinäkuu on ollut synkkä liikenteessä. Kuun puolivälissä yhden vuorokauden sisällä liikenteessä kuoli kahdeksan ihmistä.

Suomessa tavoitteena on, että tänä vuonna liikenteessä menehtyisi korkeintaan–6 ihmistä. Määrä ylittynee jo elokuussa, eli tavoite epäonnistuu, sillä liikenteessä kuolleita on jo nyt reilusti yli sata.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hiljainen koronakevät vähensi hetkeksi onnettomuuksia, mutta kesällä tilanne on muuttunut, kun suomalaiset matkailevat sankoin joukoin kotimaassa autoilla.

Lisäksi koronakevään eristäytymisestä johtuvia turhautumisia on purettu holtittomalla tavalla liikenteessä selvin päin mutta yhä useammin myös huumeiden vaikutuksen alaisena. Poliisihallitus tiedotti jo toukokuussa, että koronakriisi näytti lisänneen liikenneturvallisuuden kannalta riskialtista liikennekäyttäytymistä. Tyhjät tiet Suomessa ja muuallakin Euroopassa houkuttelivat etenkin nuoria miehiä nopeuskokeiluihin.

Liikenteessä on ryhtiliikkeen paikka. Jos ja kun valistus ei tuota tulosta eikä poliisin valvontaa voi rajattomasti resurssien takia lisätä, on mietittävä, miten etenkin nuorten riskikäyttäytymistä liikenteessä voidaan lainsäädännöllä rajoittaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi