Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Pääkirjoitus

Maskien käyttö on hyväpitää valikoimassa

  • Karjalainen
Suomessa koronavirustilanne on pysynyt koko kesän ajan hyvin aisoissa, vaikka keväällä asetetut, esimerkiksi ravintoloita koskevat rajoitustoimet on pitkälti purettu ja myös matkailua on avattu. Elokuu tuo jälleen lievennyksiä tullessaan: etätyösuositus poistuu ja yleisötilaisuuksien rajoituksia lievennetään. Myös lapset palaavat elokuun alkupuolella kesälomalta kouluihin.

Samaan aikaan muun muassa monissa Euroopan maissa rajoitustoimia kiristetään uudestaan, koska epidemian toinen aalto nostaa päätään. Koko maailmassa epidemia riehuu pahempana kuin aiemmin.

Myös Suomessa on varauduttava siihen, että epidemia voimistuu. Vaikka näin kävisi, kevään tapaisiin koko maata koskeviin rajoitustoimiin ei ole paluuta. Tieto viruksen käyttäytymisestä on lisääntynyt ja tartuntoja voidaan torjua paikallisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi arsenaalissa on vielä käyttämättömiä työkaluja, kuten suositus kasvomaskin käytöstä. Koko maata koskevaa maskipakkoa tuskin tulee, sillä silloin heräisi kysymys siitä, pitäisikö valtion?- eli veronmaksajien?-?kustantaa maskit kaikille ja olisiko maskeja riittävästi.

Siihen on kuitenkin varauduttava, että suosituksia maskien käytöstä tulee tietyissä tilanteissa, esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä ja ruuhkaisissa sisätiloissa. Maskien käytöllä voidaan estää viruksen leviämistä. Uusien tutkimusten mukaan ne voivat myös käyttäjällään vähentää saatavan viruksen määrää ja siten mahdollisesti aiheuttaa keskimääräistä lievemmän taudin.

Samalla on muistettava, että maski yksin ei suojaa. Käsihygieniasta huolehtiminen ja turvavälit muihin ihmisiin ovat ensisijaisia. Maskia on lisäksi osattava käyttää oikein.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi