Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
Pääkirjoitus

Suomalaisilta ymmärrystä EU:n elvytyspaketille

  • Karjalainen
Valtaosa suomalaisista hyväksyy EU:n elvytyspaketin sekä siihen liittyvän yhteisvastuun veloista. Tämä käy ilmi Maaseudun Tulevaisuuden, Hufvudstadsbladetin sekä Verkkouutisten teettämästä kyselystä (29.7.).

Myönteisimmin elvytyspakettiin suhtaudutaan pääkaupunkiseudulla ja kielteisimmin maaseudulla sekä taajaan asutuissa taajamissa. Ammattiryhmistä kielteisimmin pakettiin suhtautuvat yrittäjät.

Puolueista perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat lähes poikkeuksetta apupakettiin kielteisesti. Myönteisimmin siihen suhtautuvat vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden äänestäjät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

EU on muun maailman tavoin suurten taloushuolien keskellä koronapandemian takia. Tällä viikolla Euroopan keskuspankki suositti, että pankit pidättäytyvät osingonmaksusta koko tämän vuoden, jotta kassat kestävät yhä lisääntyvät luottotappiot.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriön luvut ovat karut heinäkuulta. Lomautettuja työnhakijoita oli reilut 85?000 ja työttömiä työnhakijoita vajaa 300?000.

Näyttää siltä, että koronan toinen aalto kolkuttelee jo ovella. Millaisiin lukemiin sen myötä päädytään?

Suomelle on etu, että Euroopan talous elpyy mahdollisimman pian tästä kriisistä. Suomen viennistä valtaosa suuntautuu Eurooppaan.

Suomelle on kiistatta ollut etua ylipäänsä EU-jäsenyydestä. Talouskasvu olisi ollut jotakin aivan muuta ilman vuonna 1995 alkanutta jäsenyyttä (Oxford Economicsin raportti, Akava Works, 22.8.2019). Puhumattakaan siitä, että Suomi ankkuroitui samalla vahvasti länteen suomettumisen sijaan.

Yhteisessä junassa on syytä kulkea jatkossakin, ja sitä suomalaiset näyttävät haluavan kolmen lehden teettämän kyselynkin perusteella. Siitä kielii myös se, että suomalaisten luottamus EU:hun on pysytellyt korkealla tasolla.

On luottaminen elvytyspaketinkin suhteen, että tämä on parempi vaihtoehto kuin jäädä tästä pois.

Se on toki perusteellisen keskustelun paikka, mihin suuntaan EU:ta halutaan kehittää. Se keskustelu on edessä eduskunnassakin lomien jälkeen, kun se ottaa kantaa elvytyspakettiin. Jäsenmaiden parlamenttien lisäksi paketti on hyväksyttävä vielä Euroopan parlamentissa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi