Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Pääkirjoitus

Saarikko täyttämään Saarikon kokoista aukkoa

  • Karjalainen
Annika Saarikko ilmoitti eilen lähtevänsä mukaan kamppailuun keskustan puheenjohtajuudesta. Saarikon ilmoitus oli niin odotettu ja ilmeinen, että olisi ollut suorastaan jännittävää kuulla hänen kieltäytyvän. Se olisi tarkoittanut todellista säpinää.

Nyt Saarikko lähtee täyttämään Saarikon kokoista aukkoa keskustan johdossa. Varsin nopeasti viime kesän puoluekokouksen jälkeen kävi selväksi, ettei Katri Kulmunista ollut aukon täyttäjäksi. Hänen työtään puheenjohtajana voidaan aivan syystä arvioida kriittisesti, joskin hänellä on edelleen myös kannattajansa. Saarikko varoikin visusti torstain tiedotustilaisuudessa sanomasta poikkipuolista sanaa Kulmunin suoriutumisesta.

Annika Saarikko on niin monipuolinen poliittinen lahjakkuus, että hän saattaa hyvinkin olla se nainen, joka pystyy säilyttämään keskustan puheenjohtajuuden sukupuolesta huolimatta. Tähän asti keskustan naispuheenjohtajille on säännönmukaisesti käynyt ohraisesti, ja nopeasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskusta, niin kuin toki muutkin puolueet ehkä vihreitä lukuun ottamatta, on edelleen vanhempien ja niin yhteiskunnallisesti kuin poliittisestikin varsin perinteisesti ajattelevien, usein miesten mandaattia. Vielä vuonna 2020 Saarikko joutui selittämään, kuinka äiti voi lähteä vaativiin tehtäviin.

Hänen vastauksensa ilmassa leijuvaan kysymykseen oli oivallinen: pitää tehdä itse sitä, mitä politiikassa vaatii.

Saarikon valinta näyttää etukäteen niin selvältä, että myös hallituksen pysyminen koossa syksyn yli näyttää selvältä. Saarikko vakuutti tukeaan hallitukselle ja hallituksen politiikalle yleensä sekä EU:n elvytyspaketille erikseen.

Saarikko uskoo saavansa niin vahvan aseman keskustan puheenjohtajana, että hänellä on varaa olla ottamatta valtiovarainministerin salkkua itselleen. Matti Vanhanen on tällä hetkellä keskustalle resurssi, jota ei ole varaa jättää käyttämättä.

Saarikosta näkyy keskustalaisen politiikan vahva palo. Puolueelle olennainen kysymys on, riittääkö se. Suurimman kuntapuolueen aseman pitämisessä on työmaata ja yleisen kannatuksen nostamisessa sitäkin enemmän.

Näissä kirittämään astunee framille vielä kolmaskin puheenjohtajakandidaatti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi